İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, İstanbul Boğazı’na 3. köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinde, teklif gelmediğini, böylece ihalenin iptal edilmiş olduğunu duyurdu.
Akbıyık, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, komisyon olarak ihaleyle ilgili bütün hazırlıkları yaptıklarını ve ihaleyi gerçekleştirmek için salona geldiklerini belirterek, "Saat 14.00 itibariyle tekliflerin verilmesi gerekirdi. Bu saate kadar teklif gelmedi" dedi.

Bundan sonraki aşamada komisyonun kararını yazarak üst makamlara göndereceklerini bildiren Akbıyık, devam eden süreçte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Genel Müdürlüklerinin yönlendirmeleri doğrultusunda çalışacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından bir gazetecinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın "Teklif gelmezse ’B’ planını uygularız" sözünü anımsatarak, "B" planının ne olduğunu sorması üzerine Akbıyık, buna bakanlığın karar vereceği yanıtını verdi.

Akbıyık, bir başka gazetecinin teklif gelmemesinin ihalenin iptal edildiği anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine ise "Bu süreç saat 14.00 itibariyle tamamlandı. Teklif olmayan ihale sona ermiştir. Bundan sonra yeni süreç başlayacak" dedi.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir şirket yetkilisi, "Avrupa'da devam eden kriz, ABD'nin krizden çıkma çabaları, Çin ve Japonya'daki zorluklar bu proje için finansman bulmayı zorlaştırıyor. Şartnamede bir sorun yok ancak finansman bulmak konusunda zaman sıkıntısı var. İhaleye diğer şirketlerden de teklif gelmesini beklemiyoruz" dedi.
YILDIRIM: KARA KARA DÜŞÜNECEK DEĞİLİZ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "18 firmadan kimler teklif verecek göreceğiz. Bugün teklif geldi, geldi. Değerlendiririz, karar veririz. Teklif gelmese de bir şey değişmez. Teklif gelmezse oturup kara kara düşünecek değiliz. Yine karar veririz, ikinci planımızı devreye sokarız" dedi.

Yıldırım, 3. köprüye ilişkin henüz bir proje tanımı bulunmadığını ifade ederek, ''Projenin çift katlı, tek katlı olması diye bizim bir ön kabulümüz yok. Bizim şartımız şudur; yapılacak köprüden hem karayolu araçları geçecek, hem demiryolu araçları geçecek. Dünyada çift katlı da var, aynı işi tek katta çözen projeler de var'' dedi.

KİMLER ŞARTNAME ALMIŞTI?
İhale için Japonya'dan Obayashi, Mitsubishi, Itochu ve IHI, İtalya'dan Astaldi, Rusya'dan Moskovskiy Metrostroy ve NPO Mostovik, Avusturya'dan Stradag, İspanya'dan FCC Construction , Türkiye'den ise Mapa İnşaat, Cengiz İnşaat, Park Holding, Varyap, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat, Nurol İnşaat, STFA ve Gülsan İnşaat'ın yer aldığı 18 firma şartname almıştı.

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü üzerinden Adapazarı'nı Tekirdağ'a bağlayacak 414 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyol Projesi, 421 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci YİD projesi konumunda.