61SAAT ÖZEL HABER - LEVENT USTABAŞI

'Akil adamları' sürecinde her kafadan ses çıkıyor.

Trabzon bu oluşumun tam göbeğinde…

Çünkü seçilen 7 komisyon başkanından biri Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden gitti.

Bu temsilci; kitapları, akademisyen çalışmalarıyla müthiş başarıları bulunan KTÜ Rektör Yardımcısı Yusuf Şevki Hakyemiz'dir.

Şu anda telefonlarına bile ulaşılamıyor.

O Ankara'da yeni anayasa yazımı konusunda çalışırken melektaşları ile KTÜ'de bir araya geldim. 

Fakülteleri ziyaret ederek akil adamları sürecini sorup, görüş aldım.

Orman Fakültesi Dekanı Prof Dr Emin Zeki Başkent ile Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Pehlivan'ı  bir araya getirerek güzel bir 'akil fırtınası' yaşadık. 

TÜRKİYE ENGELLENİYOR 

İlk görüş Prof Dr Osman Pehlivan'dan geldi.

Pehlivan şunları söyledi: Türkiye dünyada terörden müzdarip, bir kaç ülkeden biridir. Ancak özellikle Türkiye kalkınma, gelişme potansiyeli olup, terör yüzünden engellenen yegane ülkedir. Terör sıkıntısının bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması husunda hemen herkes hemfikirdir. Fakat çözüm noktasında görüş ayrılıklarının olması da doğaldır. Burada en sorumlu mevkide olan hiç şüphesiz iktidardır.   

BUNUN SONUCU ÖN GÖREMEYİZ 

İktidar partisi de risk alarak kalıcı çözüm sağlama adına çok radikal bir adım atmıştır. Bu adım dünyada benzer olaylarla karşılaştırıldığında farklı bir yöntem değildir. Dileriz bu başarıyla sonuçlansın. Bunun sonucunu önceden öngörmek mümkün değildir.  

EN BÜYÜK ENGEL 

Fakat bir kısım faydalar sağlayacağı aşikardır. Bunların başında 30 yıldan beri baskı ve tehdit altında olmaktan dolayı devlete karşı güveni sarsılan Doğu ve Güney Doğu halkının güvenini kazanmak olacaktır. Bu çalışmaların sonucu ne olursa olsun Doğu ve Güney Doğu halkı görmüştür ki; Türkiye cumhuriyeti hükümeti kendisinin temel hak ve hürriyetlerin verilmesi noktasında samimidir. Bunun önünde en büyük engel terördür. Bu yüzden Doğu halkı da terörün sona erdirilmesini cani gönülden istemektedir. 

TERÖR DEVAM ETSE BİLE.. 

Bu sebeple terör devam etse bile halkın baskı karşısında bunlara yardım ve yataklık etmesi eskisi kadar yaygın olmayacaktır. Bu da teröristlerin toplumdan tecrit edilmesini sağlayacaktır.  

MUHALEFET DE BU SÜRECE DESTEK VERMELİDİR 

Burada en çok merak edilen; yapılan görüşmelerde bir pazarlığın olup olmadığı hususudur.

Bizce terör üstüne pazarlık olmaz. Burada pazarlık değil ülke ve toplum yararına yapılacak, bir takım reformlar söz konusudur. Mesela Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu noktasında herkes hem fikir fakat iktidar partisinin anayasayı tek başına değiştirecek sayısal gücü yokturç. Bu nedenle muhalefetin desteğine olan ihtiyaç ortadadır. Muhalefette destek noktasında bugüne kadar ciddi bir adım atmış değil. Bu nedenle ön görülen reformlar ancak mevcut anayasa çerçevesinde yasal düzenlemeler ile yapılabilecek gibi görünüyor. 

Her ne suretle olursa olsun, terörü sonlandırma çalışmalarına bütün siyasi güçlerin sivil toplum örgütlerinin medyanın ve toplumun barıştan yana olan bütün kesimlerinin destek vermesi gerekir.  

TRABZON'UN AĞIRLIĞINI GÖSTERİYOR 

Prof Dr Pehlivan'ın değerlendirmesine sonuna kadar katıldığını söyleyen Orman Fakültesi Dekanı Prof Dr Emin Zeki Başkent de Hakyemez konusunda şu değerlendirmede bulundu:

KTÜ'den bir öğretim üyesinin önce yeni anayasa yazım komisyonunda yer alması; ardından Türkiye'de terörü sonlandırmak için oluşturulan akil insanlar Karadeniz Grubu'nun başkanı olarak seçilmesi Trabzon ve üniversitemiz adına bir gurur kaynağıdır. Anayasa hukukçusu ve KTÜ Rektör Yardımcısı olan Yusuf Şevki Hakyemez demokrasi ve insan hakları üzerine yaptığı bir çok çalışmasıyla Türkiye'de ses getirmiştir. Özellikle 'militan demokrasi' adlı kitabı anayasacılar ve insan hakları çalışanlarınca referans kaynak olarak benimsenmiştir.

Trabzonlu bir bilim adamının böyle bir heyette yer alması özellikle seçilen 7 başkandan biri olması; Trabzon'un ülke siyasetindeki ağırlığını da yansıtmaktadır. "

DOĞRU KARARLAR ALACAĞINA İNANIYORUZ 

Konuyla ilgili KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof Dr Mustafa Köseoğlu şunları kaydetti: "Akil adamlar komisyonuna seçilen Prof Dr Yusuf Şevki Hakyemez, üniversitemizin değerli bir akademisyenidir. Aynı zamanda KTÜ rektör yardımcılığı görevine devam eden sayın Hakyemez, sadece üniversitemizde değil Türkiye'de akademik çevrelerde konusunda uzman çalışkan bir öğretim üyesi olarak da bilinmektedir. Böylesine önemli bir konuda görev alması bizleri sevindirmiştir. Aynı zamanda iktisadi idari bilimler fakültesinden bir öğretim üyesinin komisyona seçilmesi de  bize ayrıca mutlu etmiştir. Kendisine olan güvenimiz tamdır. Türkiye için iyi işler yapacağına inandığımız kıymetli akademisyenimizin geleceğe yönelik doğru kararlara katkıda bulunacağına eminiz."