PKK, Hakkari Yüksekova Dağlıca'daki Yeşiltaş Karakolu ve Şemdinli Derecik'teki İç Güvenlik Taburu'na saldırdı

Irak topraklarından gece sınıra sızan PKK’lılar arasında 10 kilometre mesafe bulunan Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik’teki İç Güvenlik Taburu’nun üs bölgeleri ile Yüksekova’nın Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakolu’na aynı anda saldırdı. Saat 04.00’te önce havan ve roketatar ateşi açan teröristler, ardından uzun namlulu silahlarla saldırı başlattı. Alacakaralıkta başlayan saldırıya anında karşılık veren askerlerle PKK’lılar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Yeşiltaş Karakolu’na açılan ilk ateşle 8 asker şehit oldu, 16 asker deyaralandı.




18 PKK’lı öldürüldü
Saldırının duyulmasıyla birlikte Hakkari, Şemdinli ve Yüksekovadaki birliklerden çatışma bölgelerine karadan ve havadan takviye birlikler sevk edildi. Şemdinli’deki 3. Dağ Komando Taburu ile Yüksekova’daki 34. Hudut Alay Komutanlığı’ndan kalkan kobra helikopterler PKK’lıların kaçış yollarını ateş altına aldı. Sikorsky helikopterler çatışma bölgesine özel timleri indirdi. Saat 04.00’te başlayıp yaklaşık 3 saat süren çatışmalarda 18 PKK’lı ölü ele geçirildi. Hakkari Valiliği, saldırıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“19 Haziran 2012 Salı günü sabaha karşı, Yüksekova Yeşiltaş Karakoluna PKK terör örgütü mensuplarınca saldırı girişiminde bulunulmuştur. Çıkan çatışmada 8 askerimiz şehit olmuş ve 16 askerimiz de yaralanmıştır.”

 

23242
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde bir soru önergesine verdiği yanıtta, bugüne kadar 23 bin 234 şehit verildiğini ve 10 bin 963 malul gazi bulunduğunu belirtmişti. 1983’ten bugüne kadar toplam 4 bin 892 asker terörle mücadele kapsamında şehit düştü. Polis, geçici köy korucusu ve sivil vatandaşların da bu rakama eklenmesiyle PKK ile mücadelede şehit olan vatandaş sayısı 7 bine yaklaştı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 2009’da, PKK ile mücadelede verilen şehit sayısı için, “TSK’nın şehit sayısı; 4 bin 970’tir. PKK ise 40 bine yakın personelini kaybetmiştir” demişti. 8 askerimizin Hakkâri’de şehit olmasıyla şehit sayısı 23 bin 242’ye çıktı.

 



PKK saldırısında yaralanan 16 asker tedavi altına alındı.

Bayram sonrası düğün yapacaktı
Şehit Astsubay Kıdemli Çavuş Ali Gümüş ile Er Samet Bütün’ün Konya’daki aileleri acı haberle gözyaşlarına boğuldu. Baba Metin Gümüş’ün, evinin önüne askeri yetkililerin geldiğini görüncü, acı haberi anlayıp sinir krizi geçirdiği öğrenildi. Şehit Gümüş’ün, Ramazan Bayramı’ndan sonra düğününü yapacağı öğrenildi. Bütün’ün, şehit haberi ise merkez Selçuklu ilçesi Sakarya Mahallesi’nde oturan ailesine askeri yetkililer tarafından verildi. 3 kardeş olan ve evin en küçük olduğu öğrenilen şehit Bütün’ün 6 aylık asker olduğu öğrenildi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erten ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bilgel, şehit Bütün’ün evine giderek ailesine taziyede bulundu.

 

Tekirdağ’da askerim demiş
Hakkari’deki terör saldırısında şehit olan Piyade Onbaşı Cahit Kılıç’ın Diyarbakır’ın Hani ilçesindeki baba evinde yas var. İlçeye bağlı Gürbüz beldesinde, 11 çocuklu Kılıç ailesinin en büyük çocuğu olan şehit Piyade Onbaşı Cahit Kılıç’ın, ailesinin tedirgin olmaması için Hakkari’de vatani görevini yaptığını söylemediği bildirildi.
Acı haberle sarsılan ve konuşmakta güçlük çeken şehidin babası Galip Kılıç, oğlu Cahit’in vatani görevini Tekirdağ’da yaptığını sandığını belirterek, ”Bize hep Tekirdağ’da asker olduğunu söylüyordu. En son dün görüştük” dedi.

 

Kardeşini aramıştı
Piyade Er Mustafa Türkmen’in şehit olduğu haberi İzmir’in Buca ilçesindeki ailesine acı haberi askeri yetkililer verdi. Bir fabrikada çalışan işçi baba Halil İbrahim Türkmen ile eşi Elmas Türkmen, büyük oğullarının şehit düştüğünü öğrenince sinir krizi geçirdi. İki çocuklu Türkmen ailesinin büyük oğlu Mustafa Türkmen’in şehit düştüğünü öğrenen yakınları, evlerine akın etti. Askere gitmeden önce bir atölyede tornacı olarak çalışan şehit Türkmen’in en son pazar günü kardeşi Serhat’ı arayıp, iyi olduğunu söylediği belirtildi.

 

‘Belki bu son görüşmemizdir’
Trabzonlu Piyade Komando Onbaşı Ali Yasin Erosmanoğlu’nun da Kurtuluş Mahallesi’ndeki evine ateş düştü. 5 kardeşin en küçüğü olan ve tezkeresine 5 ay kaldığı öğrenilen Ali Yasin’in annesi Nurten ve babası Ali Sait Erosmanoğlu gözyaşlarına boğuldu. 3 gün önce evini arayan ve ailesiyle konuşan Ali Yasin’in babası, “Benim bir oğlum gider, arkasından diğeri gider, gerekirse ben de giderim” dedi. Şehidin ağabeyi Cemal Erosmanoğlu ise “3 gün önce aradığında, ‘Bu belki son görüşmemizdir. Ölmez de sağ kalırsak belki yine görüşürüz’ demişti. Yıllardır buna bir çözüm bulamadılar” diye gözyaşı döktü.

 

9 aylık bebeği var
Şehit Piyade Er Umut Bulut’un Samsun’daki Gaziosman Paşa Mahallesi’ndeki baba ocağı acı haberle gözyaşlarına boğuldu. 58 yaşındaki babası Mustafa Bulut ile 55 yaşındaki annesi Gülbahar Bulut sinir krizi geçirdi. Evli ve 9 aylık Selçuk adında çocuğu olan şehit Umut Bulut’un eşi Özlem Bulut ise gözyaşlarına boğularak baygınlık geçirdi. Aile evin önünde bekletilen ambulansta görevli sağlık ekipleri tarafından tedavi altına alındı. Geçen yıl Ağustos ayında askere giden ve gitmeden 2 ay önce de eşini kaçırarak evlenen şehit Bulut’un bir su bayisinde kurye olarak çalıştığı belirtildi.

 

Ağıtlar Kürtçe
Muş’tan yıllar önce Mersin’e göç eden ve Mevlana Mahallesi’nde oturan inşaat işçisi Mehmet Ali Sayın ile Emine Sayın’a oğulları Piyade Onbaşı İsa Sayın’ın şehit olduğu haberini Merkez Komutanı Albay Ekrem Özer verdi. Acı haberi alan 6 çocuk anne Emine Sayın, Kürtçe ağıtlar yaktı. Yakınları da evin önünde göz yaşlarına boğulurken, inşaat işçisi baba Mehmet Ali Sayın da oğlunun şehit düştüğü haberini alır almaz eve koştu. Acılı babayı evin önünde bekleyen Albay Özer sarılarak teselli etmeye çalıştı. Şehidin fenalaşan kız kardeşine olay yerinde bekletilen ambulansta müdahale edilirken, anne ve babaya ise sakinleştirici yapıldı.

 

Tezkereye 40 günü kalmıştı
Şehit Piyade Komando Er Yaşar Doymuş’un Giresun’un Tirebolu ilçesindeki evine acı haberi Giresun İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Çetinbaş verdi., Babasının 2 yıl önce hayatını kaybeden şehit Doymuş’un terhisine 40 gün kaldığı öğrenildi. Anne Kader Duymuş ağıtlar yakarken, “Ne çilelerle büyüdün yavrum. Yavrum yollarını gözetliyordum. Babasız büyüyen yavrum, çileli yavrum.. Günlerini sayıyordum oğlum. Bitmek bilmedi aylar yıllar” diyerek gözyaşı döktü.

 

 

Silahları daha önce sokmuşlar
Şemdinli’deki Derecik İç Güvenlik Taburu’nun koruma üs bölgesi ve Yüksekova’daki Dağlıca bölgesi Yeşiltaş Karakolu’na aynı anda düzenlenen saldırılara, kalabalık PKK’lı grubunun katıldığı ortaya çıktı. Taburun bulunduğu bölgeye göre daha içerde olan Yeşiltaş Karakolu’na saldıran PKK’lıların doçka ve havan gibi ağır silahları Irak’taki kamplarından önceden getirip bölgede gizledikleri belirtildi. Asıl hedef olarak 4 yıl önce saldırıya uğrayan Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakolu’nu seçen PKK’lıların, buraya yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Derecik İç Güvenlik Taburu’nun koruma üs bölgelerine eş zamanlı saldırıp, hedef şaşırtarak takviye birliklerin gelmesini geciktirmeyi planladıkları ifade edildi.

 

 

21 Ekim 2007
Dağlıca daha önce de PKK’nın terör saldırılarıyla gündeme gelmişti. PKK baskınlarından en büyüğü 12 askerin şehit olduğu, 16 askerin yaralandığı, 32 teröristin ise öldürüldüğü 21 Ekim 2007’dekiydi. Piyade birliğine 200’den fazla PKK’lı saldırdı. Irak sınırından Türkiye’ye geçen PKK’lılar açtıkları taciz ateşine karşılık veren askerlerin yerlerini belirledikten sonra roket atarlar, el bombaları ve makineli tüfeklerle saldırıya geçti. Diğer taraftan bir grup PKK’lı bölgedeki Avaşin çayı üzerindeki köprüyü havaya uçurdu ve karayolu bağlantısını kesti. Çatışmaların başlamasının ardından bölgeye gönderilen helikopterlerden ikisi de PKK’lıların açtığı ateşle yara alarak geri döndü. Saldırıda PKK’lılar tarafından kaçırılan 8 asker sonra serbest bırakıldı.

 

‘Karakollar mezar gibi!’
Bir süredir Genelkurmay Başkanlığı ile TOKİ arasında devam eden karakolların güçlendirilmesi çalışması kapsamında yapılan düzenlemelerin henüz Dağlıca bölgesine ulaşmadığı ifade edildi. Bölgedeki iyileştirme çalışmalarına yönelik ihalenin bu yıl sonu tamamlanmasının öngörüldüğü kaydedildi. Yeni karakolların dış cephe ve çatılarında roket ve havan atışlarına karşı taş ve güçlendirilmiş betonarme duvar ile yanmaya karşı dayanıklı yapı elemanlarının kullanılacağı ve gözetleme kulelerinin daha yükseğe inşa edileceği ifade edildi. Askeri uzmanlar şu değerlendirmede bulundu:

- USAK terör ve güvenlik uzmanı Mehmet Yegin: 4,5 yıl önceki saldırıyla benzerlik taşıyor. Bu saldırıda birilerinin sorumluluğu olmalı, bunlar yargılanmalı. Bölgede karakol bulundurulması zaruriyse güçlü bir şekilde inşa edilmeli. Güçlü karakollar inşa edilirse burada bulunan askerler kendisini güvenceye almış olacak. Bir an önce yapılması gerekir. Saldırılar roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla yapılacağı için güçlendirme yeterli olacaktır. Karakolların şu anki durumu içeride kalan kişiye mezar olacak bir yapıda. Saldırının siyasi mesajı da var. Son dönemdeki gelişmeleri sekteye uğratma ve PKK’nın muhatap alınmasını isteme gibi mesajlar taşıyorlar.

- Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu: Terör örgütü askeri ortamda yenilmediği sürece bu tür saldırılar olacaktır. Terör örgütünün bölge halkı üzerindeki baskısının ortadan kaldırılarak devlet otoritesinin tam olarak yerleştirilmesi sağlanmalıdır. Bunun dışındaki arayışlar daha fazla terör saldırısının yaşanacağı bir sürece götürecektir. Karakolların güçlendirilmemiş olması bu konuya etki etmez. Çünkü karakoldakiler karakolun içinde durmuyorlar. Eğer duruyorlarsa etrafınızdaki alan hakimiyetini kaybetmişsiniz demektir. Amaç, karakolun etrafındaki gerekli tedbirleri almak ve alan hakimiyetini sağlamaktır. Daha sağlam betonlarla çevrili olması bu konuları etkilemez. Gözetleme ve dinleme postaları vasıtasıyla emniyet tedbirlerinin alınması gerekir.