Mogherini, Malta'nın başkenti Valetta'da düzenlenen AB Gayri Resmi  Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında basın açıklamasında bulundu.

"Gymnich Toplantıları" ismiyle bilinen toplantıları oldukça faydalı,  verimli, yapıcı ve önemli olarak değerlendiren Mogherini, "Türkiye ile samimi ve  açık bir görüş alışverişinde bulunduk. AB üyesi ülkelerle Türkiye'nin mevcut  durumunu ve ilişkilerimizin geleceğini değerlendirdik." dedi.

Mogherini, yapılan gayri resmi toplantılarda resmi kararlar  alınmadığına dikkati çekerek, "Biz, Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkelerin  bağımsız olarak kendi yönetim sistemine karar verme hakkını tanıyoruz ve saygı  duyuyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de gerçekleştirilen referandum sonrasında itirazların olmasına  rağmen çıkan sonuçlara saygı duyduklarını ifade eden Mogherini, "Yapılan Anayasa  değişikliğinin uygulanması hakkındaki değerlendirmeyi öncelikle Venedik  Komisyonu'nun tavsiyelerine ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT)  gözlemlerine ve özellikle yayımlanacak son raporuna göre yapmayı bekliyoruz."  ifadesini kullandı.

Mogherini, Türkiye'de yapılacak anayasa değişiklerinin uygulanmasında  en üst seviyede milli birliğin amaçlanmasını ve siyasi iradenin de tüm siyasi  görüştekilere saygı duymasını beklediklerini hatırlatarak, "Avrupa Birliği,  istikrarlı, güvenli, ekonomik olarak başarılı ve demokratik bir Türkiye'den  yana." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin birçok farklı konuda önemli bir partner ve aktör olduğunu  belirten Mogherini, "Bizim niyetimiz hiçbir zaman Türkiye'ye veya Türk halkına  zarar vermek olmadı, olmayacakta. Aksine biz, tüm Avrupa Birliği ve Türkiye  vatandaşları için birçok alanda yapıcı iş birliği amacındayız." dedi.

"Türkiye AB'nin stratejik ortağı"

Türkiye’deki Anayasa değişikliğinin uygulamaya konulduktan sonra  Kopenhag kriterlerini yerini getirip ve en sonunda AB üyesi olup olmayacağı  yönündeki bir soruya da Mogherini, şöyle cevap verdi:

"Bu ağırlıklı olarak  uygulamaların nasıl gerçekleşeceğine bağlı  olacak. Çünkü takvim henüz belli değil. Bazı uygulamalar hemen yürürlüğe  girebilir, bazıları da zaman alabilir. Bu Türkiye’nin (anayasa) değişikliklerini  nasıl uygulayacağına bağlı olacak. Dolayısıyla bu Türkiye’ye bağlı olacak."

Mogherini,bir başka soru üzerine Türkiye’nin sadece AB’ye aday bir  ülke olmadığını ayrıca AB’nin stratejik ortağı olduğunu söyledi. Türkiye’nin  terör ile mücadelede, Suriye krizinde AB için önemli bir ülke olduğunu, G20 üyesi  olduğunu, gümrük birliği üyesi olduğunu belirten Mogherini,  “Türkiye ile bizim  ilişkilerimiz AB üyeliğine kabulün çok ötesinde. AB olarak üyelik müzakerelerinin  devam ettiğini söyleyebiliriz. Askıya alınmadı, sona ermedi. Fakat yeni  fasılların açılması  için şu an sürdürülen bir çalışma da yok." ifadelerini  kullandı.

"Görüşmeler dramatik değil ama açık ve samimi görüşmelerdi"

Bugün yapılan toplantıda Türkiye’ye karşı havanın nasıl olduğu  yönündeki bir soruya da Mogherini, "Toplantıda iki oturum yaptık. Birinci oturum  kendi aramızdaydı ve Türkiye ile mevcut ve gelecekteki ilişkilerimizi ele aldık.  Görüşmeler dramatik değil ama açık ve samimi görüşmelerdi." cevabını verdi.

Mogherini, Türkiye'de bazı meslek gruplarına vize kolaylığı  sağlanmasına ilişkin bir soru üzerine,  vize serbestisi konusundaki görüşmelerin  halen devam ettiğini söyledi.

Toplantıda nihai resmi bir karar alınması için baskı yapmadıklarını,  toplantının da zaten gayri resmi nitelikte olduğunu belirten Mogherini, öğleden  sonra yapılan oturumun sadece AB ile Türkiye arasında olmadığını diğer aday  ülkelerin de toplantıya katıldığını sözlerine ekledi.