Genel Kurul'da, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine geçilmeden, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, 2011 Yılı Kesin Hesap Kanunu'na ilişkin Sayıştay Raporu'nun gelmediğine yönelik itirazıyla usul tartışması açıldı.

Genç, Sayıştay'ın görevini yapmadığını, Sayıştay denetimine dayanmayan 2011 Kesin Hesap Kanunu'nun görüşülemeyeceğini savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, kurumlarla ilgili raporların Sayıştay'da görüşüleceği sırada, TBMM'de 6353 sayılı kanunda değişiklik yapıldığını ifade etti. Canikli, bu düzenlemenin, denetim ve raporlamalarla ilgili son derece önemli değişiklikler içerdiğini, bu yüzden raporların hazırlanamadığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sayıştay raporlarının bu kanun tasarısıyla birlikte TBMM'ye sunulmadığını söyleyerek, ''2011 yılı raporları tamamlanmıştır. Değiştirilen kanun, bundan sonraki raporlar içindir. Bu raporlar TBMM'ye sunulmak zorundadır. Bu açıdan 2011 Yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı meşru bir tasarı değildir. CHP olarak bu raporları istedik. Parlamentonun yapmasını engellediğiniz denetimi biz yapacağız ve kamuoyu ile paylaşacağız'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Sayıştay'ın denetlemesi yok, 2011 Yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nı neye dayalı olarak konuşacağız?'' diye sordu.

Şandır, iktidarın, ''denetimden kaçan bir yönetim anlayışı'' olduğunu öne sürdü.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, tasarının komisyonda görüşülmesinde konuyla ilgili bir itiraz olmadığını söyledi.

-3 defa görüştüm-

TBMM Başkanı Çiçek de müzakeresi yapılan konuyla ilgili Sayıştay yetkilileriyle üç defa görüştüğünü söyledi.

Sayıştay yetkililerinin kendisine, 6353 sayılı kanunun 45. maddesi ile 6085 sayılı kanunun 35. maddesine eklenen fıkrayla, tüm mali denetim ve raporlama süreçlerini etkileyen yeni birtakım hükümler getirildiğinin söylendiğini aktaran Çiçek, Sayıştay'da, yeni düzenlemelere göre raporu yetiştirme imkanlarının olmadığı yönünde karar alındığını ifade etti.

Çiçek, ''Bir eksiklik, tenkit konusu olmakla birlikte tasarının görüşülmesine engel teşkil etmediği kanaati hasıl olduğundan komisyonda da görüşülmesine devam edilmiştir'' dedi.

Çiçek, görüşmelere geçilip geçilmemesini oya sundu. Kabul edilmesinin ardından görüşmelere devam edildi.

Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın, bugün, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etme isteği de oya sunularak, kabul edildi.