10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Vali Hüseyin Avni Coş, gazatecilerin "İncirlik Üssü’ndeki camiye zarar verildiği yönünde iddialarla ilgili size gelen bir bilgi var mı?" sorusuna yanıt verdi.

Kendilerine gelen bir bilginin bulunmadığını belirten Vali Coş "Kamuoyunun bilgilendirilmesini biz de istedik. İlgili komutanla görüştük, gerekli açıklamaların yapılmasının yararlı olacağını ifade ettik. O da gerekli çalışmayı yapacaklarını söyledi. Bekliyoruz" dedi.

'AÇIKLIĞA KAVUŞTURULACAĞINI ÜMİT EDİYORUM’


"Sizin bir araştırma ve incelemeniz olacak mı?" sorusunu cevaplayan Vali Coş, şunları kaydetti:

"Konu zaten adli bir olay olduğu için savcıların yetkisinde olan birşey. Ama askeri savcılar mı, yoksa cumhuriyet savcıları mı bakacak? Onlar olayın oluş şekli değerlendirildikten sonra, boyutları nedir, ne değildir aydınlandıktan sonra, bütün iddialar açığa kavuşturulacaktır. Türkiye şeffaf bir toplumdur. Bu olayın da en iyi şekilde bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulacağını ümit ediyorum. Orada sadece Türk vatandaşları değil, Amerikan askerleri içinde de Müslüman olanlar var. Onlar da o camiyi kullanıyor.

Ortak bir kullanım söz konusu. Orada mescit şeklinde, Diyanet İşleri’ne kayıtlı olmayan bir ibadethane var. İmamlık görevini oradaki bir kişinin yaptığı ifade ediliyor. Askeri makamlar tarafından gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra hepimiz ne olup bittiğini ayrıntılı ve doğru bir şekilde öğrenme imkanına kavuşacağız. Ama bu vesileyle caminin statüsü değişir mi, değişmez mi, o da incelenebilir. Bütün boyutlarıyla bu iddialar araştırılacak, benzer iddiaların oluşmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını değerlendiriyoruz."

SENDİKALAR KINADI


Ortaya atılan iddiaların ardından yazılı açıklama yapan Diyanet-Sen Adana Şubesi Başkanı Mustafa Ünaldı, "Dini değerlerimize saldırı örtbas edilmemeli, saldıran ABD’li askerler cezalandırılmalı, yapanlar kamuoyuna açıklanmalı ve bu büyük yanlışlık derhal düzeltilmelidir" dedi. ,

Yazılı açıklama yapan Türk Diyanet Vakıf-Sen Adana Şube Başkanı Ayhan Arabacı da, Türk ve ABD yetkililerin konuyu aydınlatmalarını isteyerek, kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini duyurdu.