ABD başkanlık seçimlerinde şu ana kadar 50 eyaletten 22'sini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, 15 eyaletle birlikte başkent Washington DC'yi ise Demokrat Hillary Clinton kazandı. Seçimlerde Trump 216 delegeye ulaşırken, Clinton 197 delegede kaldı.
 
Trump, başkanlık yarışında bir kritik eyalette daha rakibi Hillary Clinton'a üstünlük kurdu. Trump, ülkenin güneyinde yer alan ve çok sayıda Latin kökenli göçmenin yaşadığı Florida'da galip geldi.
 
Trump Florida dışında Idaho ve Kuzey Carolina eyaletlerinde de kazandı. Bu sonuçlarla Trump seçici kurul delege sayısını 216'ya çıkardı.
 
California'da zafer Clinton'ın

Demokrat Parti'nin adayı Clinton ise Colorado'da seçimi kazandı. Hemen ardından California'da oy kullanma işlemi sona erdi. En çok delege sayısına sahip California eyaletinde de Clinton'ın kesin zaferi ilan edildi. 55 delegeyi daha hanesini yazdıran Clinton, ayrıca Oregon'dan 7, Hawaii eyaletinden ise 4 delege daha kazandı. Bu sonuçlarla Clinton'ın delege sayısı 197 oldu.
 
Buna göre, 50 eyaletten 22’sini Trump alırken Clinton da 15 eyalet ve başkent Washington DC’yi kazandı. Diğer eyaletlerde oyların sayımı sürüyor.
 
Oy oranında Trump önde

Ülke genelindeki oy oranında da Trump önde gidiyor. Trump'ın oy oranı yüzde 49 olurken, Clinton yüzde 46,6 oy oranına ulaştı.
 
Başkan seçilebilmek için eyaletlerin toplam 538 seçici delegesinden en az 270'ini elde etmek gerekiyor.
 
Karargahlar önünde kum dolu kamyonlar dikkat çekti

Öte yandan Hillary Clinton'un seçim sonrası geleceği Peninsula Otel'in önüne güvenlik amaçlı kum yüklü kamyonlar çekildi. 
 
Clinton'dan "teşekkür" mesajı

Clinton, seçimin kaderini değiştirecek kilit eyaletlerde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın öne geçmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, seçim kampanyasını yürüten ekibiyle gurur duyduğunu belirterek, "Bu gece ne olursa olsun her şey için teşekkür ederim." dedi.
 
Kaliforniya'da seçim merkezi yakınında ateş açıldı

ABD'nin California eyaletinde seçim merkezi yakınlarında ateş açılması sonucu yaralanan 4 kişiden bi̇ri̇ni̇n öldüğü, polisle çatışan saldırganın ise ölü bulunduğu bildirildi.
 
Yetkililer, Los Angeles'a yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Azusa kentinde oylama sürerken düzenlenen saldırıda yaralanan 4 kişiden birinin olay yerinde hayatını kaybettiği, ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.
 
Polisle çatışmaya giren saldırganın da civardaki bir evde ölü bulunduğu belirtildi.
 
Polis, saldırının seçimle ilgisinin olmadığını, olayın seçim merkezi yakınında gerçekleşmesinin tesadüf olduğunu açıkladı.
  
Temsilciler Meclisi ve Senato seçim sonuçları da belli oluyor

ABD'de başkanlık seçiminin yanı sıra Kongre'nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato seçimlerinin sonuçları da belli olmaya başladı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ndeki üstünlüğünü sürdürmesi bekleniyor.

Bugünkü seçimlerde 100 üyeli Senato'nun 3'te 1'i (34 üye), 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin ise tamamı değişecek.

Son 6 yıldır Temsilciler Meclisi'nde Demokratlara karşı üstünlüğü koruyan Cumhuriyetçilerin, seçim sonuçlarına göre üstünlüklerini devam ettirmeleri bekleniyor. Şu ana kadar açılan sandık sonuçlarına göre, Cumhuriyetçiler 105, Demokratlar ise 72 vekili Temsilciler Meclisi'ne göndermeyi başardı.

Ancak Amerikan medyasında yer alan tahminlere göre, Cumhuriyetçilerin 230'un üzerinde bir sayıya ulaşması, Demokratların ise 200 baremini ancak geçmesi umuluyor.

Öte yandan Senato seçimlerinde daha yakın bir rekabet yaşanıyor. Tahminlere göre, seçimin sonucunda Cumhuriyetçilerin 51, Demokratların ise 49 üyeye ulaşması bekleniyor.