Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay’da 1 kişinin hayatını kaybettiği gösteriyle ilgili, “Büyük üzüntü duydum. Can kaybı şaka değil. Gereği neyse yapılacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Wow Otel’de katıldığı Finansal Sistemler Forumu’nun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hatay’daki olaylar sırasında yaşanan ölümle ilgili bir soru üzerine, “Böyle bir can kaybı olmasından büyük bir üzüntü duydum. Ailesinin, herkesin başı sağ olsun. Bunların memleketimizde olmaması gerekir. Can kaybı şaka değil. Bunlar çok üzücü şeyler. Şüphesiz ki bununla ilgili en titiz incelemeler yapılacaktır ve netice herkese açıklanacaktır. Gereği neyse yapılacaktır. Ama önce bir incelenmesi gerekir. Tartışmalı bir konu gördüğüm kadarıyla. Çok büyük üzüntü duyduk” dedi.Suriye ile alakalı savaşsız çözüm formülünün sorulması üzerine ise Gül, “Bu önemli bir gelişme. Özellikle bir komşu ülkede kimyasal silahların büyük miktarda olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Suriye’nin kimyasal silahlardan tamamen arındırılması önemli bir gelişme. Bundan memnuniyet duymak gerekir. Ama bunun bir taktik olmaması gerekir. Bunun gerçekten bir temizlik olması gerekir. İşin bir de ikinci yönü var. Mesele sadece kimyasal silah meselesi değildir. ABD’nin de buna sadece bu açıdan bakmaması gerekir. Ortada 100 binin üzerinde insanın öldüğü büyük bir iç savaşın acımasızca devam ettiği, insanları, şehirlerin, her şeyin yok edildiği bir ülke var. Dolayısıyla bunu muhakkak durdurmak gerekir. Muhakkak bir siyasi çıkış stratejisinin olması gerekir. Yoksa bunun böyle devam edecek olmasını kimse kabul edemez. ‘Kimyasal silahlar teslim edildi, biz amacımıza ulaştık, dolayısıyla öbür tarafta ne olursa olsun’ demenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Onun için hep beraber gerçek anlamda Suriye’de bu iç savaşı bitirecek ve yeni bir düzenin insanların tekrar ülkelerinde yaşayabileceği yeni bir durumun kurulabilmesi için gerçek anlamda bir siyasi çıkış stratejisine ihtiyaç var. Bunun hala ortaya konmamış olması gerçekten çok büyük üzüntü” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine de Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduğunu belirterek, “Daha da iyi olacak. Çeşitli tereddütler vardı. Ama dün açıklanan rakamlar, istatistiklere bu tip kaygılara gerek olmadığını gösterdi. Şüphesiz ki ekonomi yönetimi tüm bunların farkında. Dünyada ve çevrede olan bitenlere karşı gerekli tedbirler alınıyor. O bakımdan Türkiye’nin geleceğinden kimsenin herhangi bir tereddüde girmemesi gerekir. Seçimlerin olması da Türkiye’de ilk defa değil. 1946’den beri Türkiye’de çok partili seçimler var. Bunlar normal süreçlerdir. Olağanüstü görmemek gerekir” diye konuştu.

2020 Olimpiyatları ile ilgili soruya da yanıt veren Gül, “Üzüldük ama herkes elinden gelen her şeyi yaptı. İstanbul birçok şehri eleye eleye finale kaldı. Nihayetinde biri kanacak, biri kaybedecek nihayetinde. Tüm bu süreç içerisindeki faaliyetlerin hepsi kazanımdır. İstanbul ve Türkiye en güzel şekilde tanıtılmıştır. Yapılan çalışmaların hiçbiri de boşa gitmemiştir. Bunların hepsinin endirekt olarak gelirleri Türkiye için olacaktır” dedi.