Türkiye'de her ne kadar corona virüsü ile ilgili alınan bazı önlemlerde normalleşme adımları atılmış olsa da bayram sonuna kadar hafta sonları sokağa çıkma uygulaması yapılacak. Sokağa çıkma yasağı, bu gece 00.00 itibariyle başlayacak ve Pazar gecesi 00.00 itibari ile son bulacak. Peki, sokağa çıkma yasağı boyunca marketler ve bakkallar açık olacak mı? Marketler bugün kaça kadar açık olacak? İşte detaylar…

MARKETLER BUGÜN KAÇA KADAR AÇIK OLACAK?

Hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağı öncesinde bugün (8 Mayıs Cuma) marketler ve bakkallar 23.00'a kadar hizmet verecek. Hafta sonu uygulanacak yasak öncesi vatandaşların bu saatlere kadar ihtiyaçlarını temin etmesi gerekiyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI BOYUNCA MARKETLER AÇIK OLACAK MI?

Türkiye'de hafta sonu 23 büyükşehir ve Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Hafta sonu boyunca marketler ve bakkallar açık olmayacak.

HANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMAK YASAK OLACAK?

Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI BOYUNCA HANGİ İŞLETMELER AÇIK OLACAK?

Genelgede, 10 Mayıs Pazar gününe denk gelen ‘Anneler Günü’ nedeniyle çiçek satan iş yerlerinin de cumartesi ve pazar günleri evlere servis şeklinde hizmet vereceği kaydedildi.

İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetleri için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT ve benzeri kurumlar kısıtlama hükümlerinden istisna tutulacak.

Yerleşim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir adet ve il sınırları içinden geçen şehirler arası karayolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için bir adet olmak üzere akaryakıt istasyonu ve lastik tamircileri, valilik ve kaymakamlıklar tarafından kura ile belirlenerek kısıtlama günlerinde hizmet verecek. Belirlenen akaryakıt istasyonlarının marketleri de açık olacak.

İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN KİŞİLER

Açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlarda yönetici, görevli veya çalışanlar, özel güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar.

Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Kızılay ve AFAD’da görev alanlar, cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar, elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon gibi kesintiye uğramaması gereken iletim ve alt yapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar kısıtlama hükümlerinden muaf olacak.

Yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar, yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri ve benzeri sosyal koruma ve bakım merkezleri çalışanları, otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi özel gereksinimi olanlar ile bunların veli, vasi veya refakatçileri, demir-çelik, cam, ferrokrom vb. sektörlerde faaliyet yürüten iş yerlerinin yüksek dereceli maden/cevher eritme fırınları ile soğuk hava depoları gibi zorunlu olarak çalıştırılması gereken bölümlerinde görevli olanlar.

Asgari sayıda olmak kaydıyla bankalar başta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluş ve işletmelerin bilgi işlem merkezlerinin çalışanları, bozulma riski bulunan bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar, küçükbaş-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler de istisna kapsamında tutulacak.