Ak Parti, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2014'te yapılması için Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu tasarısını raftan indirerek, geçici maddeyle sorunu aşmayı düşünüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin yaptığı, "Bizim bu konudaki düşüncemiz, Cumhurbaşkanımızın görev süresinin 7 yıl olması istikametindedir" açıklaması, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2014'te yapılması için nasıl bir formül geliştirildiği sorusunu akla getirdi.  

Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre; Ak Parti, geçen dönem kadük olan ve TBMM'de bekleyen Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu tasarısını raftan indirerek, geçici maddeyle sorunu aşacak.

YSK DEVRE DIŞI KALACAK

Kanundaki hükmü uygulama zorunluluğu bulunan YSK, aksi görüş belirtemeyecek ve devredışı kalacak. Gül'ün görev süresinin 5 yıl olduğunu düşünen muhalefetin ise Anayasa Mahkemesi'ne gitmek dışında yolu kalmayacak. 2014'teki seçimin genel ve yerel seçimle birleştirilerek aynı anda yapılması da gündeme gelebilecek.

3 seçim bir arada yapılabilir

Gül'ün görev süresinin netleştirilmesi için bu tasarıya, "Mevcut cumhurbaşkanının görev süresi konusunda seçildiği dönemdeki düzenlemelerin esas alınacağı" hükmünün eklenmesi bekleniyor. Gül'ün seçildiği dönemde, cumhurbaşkanı 7 yıllığına ve bir defalığına bu göreve seçilebiliyordu. Bu düzenleme yaşama geçerse Gül'ün 2014'te Köşk'ten inmesi bekleniyor. YSK devredışı kalacak.

Hükümetin, erken seçim kararı alarak, 3 seçimi bir arada yapabileceği konuşuluyor. Anayasaya göre, sonuncusu 2009'da yapıldığı ve 5 yılda bir yeni seçim yapılması gerektiğinden, 2014'te yerel seçim yapılacak. Genel seçimler de 2011'de gerçekleştirildiği ve 4 yılda bir yeni seçim yapılması zorunluluğu bulunduğundan 2015'te yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi de kanun çıkarsa 2014'te gerçekleştirilecek. Erken seçim kararı alınarak, genel seçim 2014'e çekilirse, 3 seçim aynı anda yapılabilecek.