Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenlere, Mevlüt Selami Yardım İlköğretim Okulu bahçesinde devam edildi.

Törene Kaymakam Abdul Rauf Ulusoy, Garnizon Komutanı Binbaşı Okan Uslu, Belediye Başkanı Şefik Türkmen, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Türkmen, törende yaptığı konuşmada, tüm şehit ve gazileri şükranla andıklarını belirtti.

Türk milletinin tarihinden gelen birlik ve beraberliği sayesinde her türlü tehlikeye karşı koyacak güçte olduğunu ifade eden Türkmen, "Dünyamız bilgi çağını yaşıyor. Artık devletler, milletler arasındaki yarış, bilgi ve teknoloji yarışıdır. Bu yarışta en büyük güvencemiz gençlerimizdir" dedi.

Konuşmanın ardından, Akçaabat'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü nedeniyle düzenlenen ödüllü 'Horon' konulu yarışmada dereceye girenlere protokol üyelerince ödül verildi.

Halk Oyunu ekibince horon gösterisinin sunulduğu törenlerde, Trabzon Belediyesi Mehter Takımı da bir konser verdi.

TONYA'DA KURTULUŞUNU KUTLADI

Trabzon'un Tonya ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü düzenlenen çeşitlietkinliklerle kutlandı. Törende TonyaBelediyesi Tekvando Takımı'nıngösterisi yoğun ilgi gördü.

Kurtuluş programı, Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı. Kaymakamlık makamında tebriklerin kabulünün ardından kutlamalara Cumhuriyet Alanı'nda devam edildi.

Kaymakam Şenol Turan, Garnizon Komutanı Nadir Ulaş Birdane, Belediye Başkanı Ahmet Kurt ve Cumhuriyet Başsavcısı Alper Arıtan'dan oluşan kutluma komitesi, halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam eden kurtuluş gününün anlam ve önemini belirtenkonuşmayı Belediye Başkanı Ahmet Kurt yaptı. Başkan Kurt, "Üç kıtaya hükmeden Osmanlı İmparatorluğunda iç ve dış düşmanların gayretleri ile hastalık nüksetmiş, bunu fırsat bilen emperyalist ülkeler Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarını paylaşmaya karar vermişlerdir. Tonya işgalinde Biçinlik ileKarasu köyü arasında 150, Koçkur camii baskınında 30 kişi, muhtelif çatışmalarda 500 kişi olmak üzere; yaklaşık 700 kişi Rus veya yandaşı Rum ve Ermeniler tarafından şehit edilmiştir. Buna karşılık sadece Lermioğlu Halim Çetesi'nin İpsil köyü baskınında bin 500, Mucura köyü baskınında bin düşman askerini öldürdüğü anılarda yazılıdır." dedi.

1917 yılında Rusya'da karışıklıkların çıktığını ve Anadolu toprağındaki direnişin güçlendiğini kaydeden Kurt, "Vehip Paşa komutasındaki 3. Ordu, Alpay Hamdi Bey komutasındaki 37. Tümen, Topal Osman komutasındaki 123. Alay harekete geçerek Rum ve Ermeni çetelerini de temizleyerek ilerlemiş, 14 Şubat'ta Vakfıkebir'i,17 Şubatta Akçaabat ve Tonya'yı, 24 Şubatta Trabzon'u işgalden kurtarmıştır." diye konuştu.

"Kurtuluş günlerini kutlamanın amacı; bağımsızlık bilincini diri tutmak, tarih ruhunu aşılama, dostu düşmanı tanıma, birliği, beraberliği pekiştirerek koruma ve göstermektir." diyen Kurt, "Sahibi olan ve sahibi olmaya devam edilen bu toprak parçasını işgalciler tam olarak ele geçirememişlerdir. Sömürge yapamamışlardır. Esir ettikleri insanların isimlerini değiştirememiş, camilerini yıkamamış, dillerini konuşmayı yasaklayamamışlardır. Okullarına öğretmen, karakollarına subay atayamamışlardır. Dolayısıyla tam olarak gerçekleşmiş bir işgal girişiminden kurtulmak, kurtulmayı törenlerle Bayram şeklinde kutlamak, üç kıta da at koşturmuş, Akdeniz'i göl haline getirmiş, uzaydan bakıldığında görülebilen tek yapıt olan Çin Seddi'nin yapımına vesile olmuş. Avrupa'da kavimler göçüyle bir kıtanın haritasını değiştirmiş, İslam dinine bayraktarlık yapmış, 16 devlet kurmuş ve halen oünya üzerinde 8 Türk devleti bayrağı dalgalandıran bu necip millete kurtuluş bayramı yakışmaz, kuruluş bayramları yakışır." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Tonya Belediyesi Tekvando Takımı bir gösteri sundu. Gösteride çivili tahtanın üzerine yatan antrenör Eyüp Karkaç, üzerinde tokmakla kırdırdığı 4 tuğla gösterisi izleyenlere korkulu dakikalar yaşattı. Törende Hoşarlı İlköğretim Okulu Halk Oyunları Ekibi de gösteri yaptı. Daha sonra, Trabzon Belediyesi Mehter Takımı'nın tören alanındaki mehter marşı gösterisinin ardından tören resmigeçit ile sona erdi.