Anayasa Mahkemesi, 365 oda başkanını yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, oda meclislerinde üst üste iki dönem başkanlık yapanların, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemeyeceklerine ilişkin kanun hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, Ankara 7. ve 13. İdare Mahkemesi'nin, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 16. maddesinin "Üst üste iki dönem meclis başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler" şeklindeki beşinci fıkrası, aynı ibarelerin yer aldığı 38. maddesinin 5. fıkrası, 40. maddesinin 3. fıkrası ve Geçici 10. maddesinin birinci fıkrasının iptali için yaptığı başvuruyu birleştirdi. Yüksek Mahkeme, ilk incelemede başvuruda eksiklik tespit etmedi ve dosyanın esastan görüşülmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, bugün yaptığı toplantıda, 5174 sayılı TOBB ve Odalar, Borsalar Kanunu'ndaki "İki dönem yönetim kurulu ve meclis başkanlığı yapanlar iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve tekrar seçilemez' hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, iptal kararıyla, uygulamadan doğacak sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum, zararların önlenmesi ve iptal kararının sonuçsuz kalmaması için kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar yürürlüğünün durdurulmasına karar verdi.

Yüksek Mahkemenin verdiği iptal kararı Türkiye genelinde 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ile meclis başkanlarının yarıdan fazlasını yakından ilgilendiriyor.