MGK ve Bakanlar Kurulu öncesi ‘Ak Saray’da eşi Emine Erdoğan’la birlikte kalabalığa seslenen cumhurbaşkanı, bir kez daha idam cezasını işaret etti: “Sayın Devlet Bahçeli ‘İdama Evet derim’ diyor, Sayın Yıldırım’ın da böyle dediğine inanıyorum, fakat Sayın Kılıçdaroğlu da ‘Evet’ diyor. Parlamentodan geçerse ben bunu onaylarım. Bir halkoylaması da idam için yaparız.”

‘Önce haddinizi bilin’

Erdoğan, referandumda ‘hak ihlalleri’ yapıldığına ilişkin bir rapor yayınlayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) çattı: “AGİT diye bir örgüt var Avrupa’da. Kendilerine göre rapor hazırlıyorlar. Önce haddinizi bilin. Sizin hazırlayacağınız siyasi içerikli raporları biz ne görürüz, ne duyarız, ne biliriz. Biz yolumuza devam ederiz. Seçimlere gölge düşürme yarışına girmeyin. Artık sür eşeği Niğde’ye. Bizim sözümüz bu. Niğdeli kardeşimiz size ne diyeceğini iyi bilir.”

‘Bunlar Gezici, tencere tavacı’

İstanbul’da pencerelerden tencere-tava çalarak referandumdan ‘Evet’ çıkmasına tepki gösteren yurttaşlara “Bunlar Gezici, tencere tavacı. Tencere tava hep aynı hava devam ediyorlar. Galibiyetin eğlenmesini biliyoruz ama mağlubiyetin nasıl kutlandığını şimdi öğreniyoruz” diyerek seslenen cumhurbaşkanı, sözlerini Avrupa Birliği’ne (AB) seslenerek bitirdi.

’54 sene bunlar bizi beklettiler’

Erdoğan şunlar kaydetti: “Avrupa’da ülkemizdeki muhalefet partilerinden daha hararetli karşı çıkanlar oldu. Atlarıyla, itleriyle köpekleriyle vatandaşlarımıza saldıracak kadar ileri gittiler. Şimdi aynı çevreler bizi Avrupa Birliği üyelik görüşmelerimizi dondurmakla tehdit ediyorlar. Her şeyden önce bu onların vereceği bir karar değil. Ama bizim için bu çok da önemli değil. Yeter ki Avrupa Birliği bu kararını versin ve bize tebliğ etsin. Bir raportör bir rapor yazıyor, fakat bu tür raportörleri barındıranlara ben teessüf ediyorum. 54 sene bunlar bizi beklettiler. Oturur konuşuruz bir oylama da onun için yaparız. İngiltere yaptı, Norveç çıktı. Ya Türkiye’ye verdikleri sözleri derhal tutacaklar ya da sonuçlarına katlanacaklar. Suriye’de terör örgütlerine verdikleri destekle ülkemize karşı husumetlerini açıkça ifade etmekten çekinmeyenler, Türkiye sınırlarının yanında bir terör oluşumuna izin vermeyecektir. Fırat Kalkanı bizim son değil ilk operasyonumuzdur. Sınırlarımızda beslenen terör örgütlerinin kökünü kurutmak için ne kadar operasyon varsa yapmaya hazırız.”