Arınç şunları söyledi:  Suriye'den gelenlerin sayısı  hasta ve yaralılar dahil 98 bine ulaştı.

Suriye için çıkan tezkerenin ne zaman kullanılacağına ilişkin 100 bin olunca tampon bölge olabilir şeklindeki Davutoğlu'nun açıklamalarına ilişkin sözlerine

Akçakale'de 5 yurttaşımız Suriye'den yapılan saldırı sonrası hayatını kaybetti,, anında karşılık verildi, karşılığın neye mal olduğunu Suriye tarafı daha iyi biliyor.

Arınç Suriye'nin verdiği kayıplarla ilgili ellerinde bilgi bulunduğunu ancak açıklama yapmayacağını söyledi.

Akçakale'de vuku bulan olay üzerine hükümetimiz yetki almak üzere TBMM'ne başvurmuş,  CHP ve BDP'nin ret oylarına karşın TBMM'nden gerekli izni almıştır. Bu tezkere dostlar alışverişte görsün diye alınmış bir yetki değildir. Türkiye bu tezkereyi ne birinin toprağına müdahale etmesi ne de başkanının kendi toprağına müdahalesini düşünerek almış değildir. Türkiye'ye gelen sığınmacılar çocuklar kadınlar, ve kimsesizlerdir.
100 bin rakamı bir eşik olarak kabul edilmiştir.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Diyarbakır Emniyet Müdürü'nün sözlerine ilişin değerlendirmesinde ise Siirt'te de görev yaptığını, yaptığı açıklamaları takdirle karşıladığını söyledi. Arınç, teröre yol açan nedenlerle ilgili faili meçhuller ve cinayetlerin çok önemli rolü olduğunu söyledi.

Arınç, Diyarbakır'da teröre özellikle uyuşturucu alanında tarihi bir darbe vurulduğunu, hint keneviri olarak bilinen uyuşturucu hammaddesiyle ilgili arazilerin tamamen imha edildiğini söyledi.

Arınç, AK Parti kongresinde gündeme gelen ana dilde kamu hizmeti konusunda ön hazırlıklar yapıldığını ilgili kurumların bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Meclis'te faili mechulleri araştırma komisyonunun başına gelmeyen kalmadığını hatırlatan Arınç, raporun bugün kamuoyuna açık olduğunu ülke yönetiminin sorumluluğunu taşıyanların empati yapması gerektiğini söyledi.  Emniyet Müdürü gibi herkesin de empati yapması gerektiğini söyledi.