Filistin'in Birleşmiş Milletler'e gözlemci üye devlet olarak kabul edilmesi, Ankara'da verilen bir yemekte kutlandı.

Filistin Büyükelçiliği'nce verilen yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'in huzura ve barışa kavuşmasının Türkiye için önemine değinerek, "Her şeyden önce burası Filistin'in ve Filistinlilerin misafir olduğu bir mekan değil, burası Filistinli kardeşlerimin ikinci bir evidir. Filistin de bizim için ikinci bir evimizdir " dedi.

Başbakan Erdoğan, atılan bu adımın ardından bölgede kalıcı bir barışın tesis edilmesinin zamanının geldiğine işaret ederek, İsrail'in bölgedeki değişimi doğru okuması gerektiğine değindi.

Başbakan şöyle devam etti:

"Bunun yolu da, öncelikle Filistin halkına yönelik baskılara son verilmesinden ve 1967 sınırları içinde başkenti doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasından geçiyor. Uzlaşmaz ve yıkıcı politikalarıyla kalıcı barışın zeminini yok eden İsrail'in bölgenin eskisi gibi olmadığını ve artık oyunun bu şekilde devam edemeyeceğini anlaması gerekiyor. Artık şartlar eski şartlar değil, Artık şartlar çok değişti. Bölgemizde tarihi değişimler yaşanıyor. İsrail yönetimi eğer barış istiyorsa, her şeyden önce bu değişimi doğru biçimde değerlendirmeli."

Başbakan Erdoğan, İsrail'in nükleer silahları ile ilgili Birleşmiş Milletler'de alınan karar aracılığıyla bu ülkeye uyarıda bulundu.

Erdoğan, "Bu ne demektir biliyor musunuz? Ey İsrail kendine gel. Ha İsrail demiş ki, ben bunu kabul etmiyorum. Kabul etsen ne yazar, etmesen ne yazar. Bundan sonraki değerlendirme çok daha farklı olur" dedi.

“Bunlarda Her Oyun Var”

İsrail'in yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin bölgede barış zeminini yok ettiğini kaydeden Erdoğan, İsrail'in yerleşim faaliyetleriyle ilgisi politikası konusunda Peres'e de şöyle seslendi:

"Ey Peres, sen bir zamanlar bu topraklarda Türkiye olarak siz konut yapımında başarılısınız. Filistinlilere konut yapma konusunda siz bilginizi ben de parayı temin edeyim. Burada Filistinlilere konut yapalım diyen değil miydiniz. Bu teklifi bana yapan insan şimdi Cumhurbaşkanı olunca mı değişti bu. Ama bu İsrail akşam başka, sabah başka. Bunları iyi tanıyın. bunlarda her oyun var"

Erdoğan, İsrail'in yerleşim planları konusundaki faaliyetlerine ilişkin olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne de seslendi.

Başbakan, "Ben burada Amerikalı dostlarımıza da sesleniyorum. Ortadoğu’da iki devletli sistemi isteyenler sizler değil miydiniz? İki devletli yapıyı isteyen siz değil miydiniz? Şimdi ne oldu da, Filistin’in devlet olmasına karşı durdunuz. Bunu anlamak mümkün değil " diye konuştu.

“Türkiye Her Zaman Filistin’in Yanında”

Erdoğan, Türkiye'nin her zaman Filistin’in yanında olduğuna işaret ederek, bundan sonraki hedefin Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üye olması olduğunu ifade etti.

Erdoğan, Filistin'de ayrılık görmek istemediklerini de belirtti.

Başbakan, "Biz Filistin'de nifak görmek, kardeşin kardeşe husumetine şahit olmak asla istemiyoruz. Bilesiniz ki bu ayrılığı isteyen başta İsrail'dir. bu oyuna gelmeyiniz. Filistinli kardeşlerimizin aralarındaki anlaşmazlıkları geride bıraktıkları, birlik ve beraberliklerini güçlendirdikleri takdirde çok daha büyük başarılara imza atacaklarından şüphe etmiyorum" dedi.

Erdoğan, Filistin'in başarısının tüm Ortadoğu'da yıllarca özlenen huzur ve istikrarın anahtarı olduğunu da söyledi.

Abbas: “Bundan Sonraki Hedef Uzlaşıyı Tesis Etmek”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, bu başarıdan sonra öncelikli politikalarının Filistin'de uzlaşıyı tesis etmek olduğuna vurgu yaptı.

Artık dünya, Filistin'i tek bir devlet olarak görmek istiyor diyen Abbas, "Bunun yakında gerçekleşeceği konusunda size söz veriyorum" dedi.

"Filistin ve Türkiye'nin bayraklarını Kudüs'te dalgalanırken görmek isterim " diyen Mahmud Abbas, "Şüphesiz bugün yakındır ve Kudüssüz bir Filistin düşünülemez. Bugün gerçekten yakındır" diye konuştu.

Abbas, Filistin'in Birleşmiş Milletler'de gözlemci üye statüsüne kavuşmasında, Türkiye'nin rolünün çok büyük olduğunu da belirterek, bu başarıyı ortaklığın bir göstergesi olarak tanımladı.