Milyonlarca emekli ve memurun beklediği enflasyon rakamları asgari ücretin belirlenmesini bekleyen işçileri de ilgilendiriyor. Kasım'da yıllık enflasyonun yüzde 21.31 ve 5 aylık enflasyonun yüzde 10.48 oranında çıkmasının ardından asgari ücret pazarlıklarında da yeni bir gelişme yaşandı. Faruk Erdem yazısında önemli detaylar paylaştı:

Bugüne kadar enflasyon oranının üzerinde refah payı ile birlikte belirlenen asgari ücret için yıl sonu enflasyonunun yapılacak 7-8 puanlık refah payı ile birlikte artış oranı yüzde 30'u geçebilecek.

Bu da destekler dışında asgari ücretin netinin 3.900 liraya ulaşarak 4 bin liraya yaklaşması anlamına gelecek. Zaten yeniden değerleme oranında yani yüzde 36.2 olarak yapılan bir artış ile net asgari ücret 3.850 lirayı buluyor. Yapılacak direkt destek ve vergi destekleriyle rakam daha da artmış olacak.

Yapılan ankette de iş dünyası asgari ücrette çoğunlukla 3500-3750 arasında bir rakam beklediğini, işçiler ise 3.750 ile 4000 lira arasında bir rakam beklediklerini beyan etmişlerdi. Arada fazla bir miktarın olmaması anlaşmanın hızla yapılacağını da ortaya koyuyor.

Herkesin maaşı artar mı?

Önümüzdeki hafta 7 aralık ve 9 Aralık'ta yapılacak iki toplantı sonrasında ortaya çıkacak olan yeni asgari ücretin özellikle vergi ve direkt desteklerle artması bekleniyor. Bu arada sadece asgari ücretliler değil tüm çalışanlar için de vergi desteği ihtimali ortaya çıktı. İşçi sendikalarının masaya getirdikleri 'tüm maaşların içindeki asgari ücret kadar kısım vergiden muaf olsun' teklifi eğer kabul görürse bütün çalışanlar için bir vergi avantaj doğmuş olacak.

2021 asgari ücret rakamına göre damga vergisi ve gelir vergisi olarak kesilen 483.83 liralık kesinti tam çalışanlar için iade edilecek.

Bu ya AGİ (Asgari Geçim İndirimi) artırılarak yapılacak ya da apartman görevlilerine uygulanan vergisiz asgari ücret formülüyle çözülebilecek. 2021 yılı asgari ücret hesabında baktığımızda çalışanlar 465.13 lira gelir vergisi ve 27.15 lira da damga vergisi ödüyor. 

Gelir vergisinin bekar işçi için 268.31 lirası çalışana iade edilirken 187.82 lirası ile damga vergisi maaştan kesiliyor. Apartman görevlilerine uygulanan asgari ücrette ise gelir vergisi ve damga vergisi alınmıyor. Böylece vergi iadesi anlamına gelen AGİ de ödenmiyor. 

Bu rakamlar Ocak ayından itibaren yükselecek asgari ücret ile birlikte artacak. 

Böylece çalışanlar için vergi avantajı daha da yükselecek.