Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde düzenlenen 2. Uluslararası İnsani Yardım Operasyonları Gücü Konferansı (HOPEFOR), katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevaplandırdı. BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili soruyu cevaplandıran Atalay, partilerin parlamentoda özgürce çalışmasının çok önemli olduğunu söyledi. Şuan ki parlamentonun Türkiye'de ciddi bir temsil gücüne sahip olduğunu belirten Atalay, "Her kesimin, her düşüncenin temsil edildiği bir parlamento. Dileğimiz düşünce bazında bu parlamentoda her şey konuşulsun. Türkiye'nin bütün sorunları burada çözülsün. Biz millet iradesine çok önem veriyoruz. Parlamentonun sağlıklı işlemesi çok önemli. Her parti orada olsun. Her konuşma orada yapılsın. Meclis kürsüsünün dokunulmazlığı sürsün. Yani dokunulmazlık dediğim şu; Meclis kürsüsünde her şey konuşulabilsin. Meclis çatısı altında her şey konuşulsun. Ama şu gündeme gelen fezleke ve dokunulmazlık konusu düşünce ve siyasi faaliyetle ilgili değil." diye konuştu. 

Bu konuların gündeme gelmesinde ilk olarak BDP milletvekillerinin teröristlerle kucaklaşması olduğunu ifade eden Atalay, "Tamda şehitlerimizin geldiği günlerde onları şehit eden teröristlerle milletvekilleri gidip görüşüyorlar. Bu görüntü Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Böyle bir şey olamaz. İkincisi ise yakın günlerde bir milletvekili yine aynı partiden halkı silahlanmaya davet ediyor." dedi. Atalay, bu davranışların siyasi çalışmayla ilgisi olmadığını söyledi. Bu olayların siyasetin dışında olduğunu kaydeden Atalay, "Onun için savcılar bu konularda tabi harekete geçiyor. Savcıların görevidir. Bu tür durumda savcılar fezleke hazırlıyor Adalet Bakanlığı kanalıyla meclise geliyor. Bundan sonrası meclisin takdiri." dedi.

"SURİYELİLERİN GİDERLERİ İÇİN 400 MİLYON LİRA HARCANDI"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye'den gelen sığınmacılarla ilgili soruları da cevaplandırdı. Suriye'den artık yeni bir nüfus gelmesini beklemediklerini belirten Atalay, yeni konteynır kent kurulma çalışmalarının kış gelmesinden dolayı yapıldığını kaydetti. Mevcut çadırların kışlıklarıyla değiştirildiğin, bir kısmının da üzerlerine branda çekildiğini belirten Atalay, Van'da boşa çıkan konteynerlarında buraya getirileceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı'nın nisanda yardım çağrısı yaptığını hatırlatan Atalay, Birleşmiş Milletler ve diğer ülkelerden yardım geldiğini, hala da devam ettiğini ifade etti. Suriyeliler için şuana kadar 400 milyon liralık bir harcama yaptıklarını kaydeden Atalay, "Bu sadece bizde değil. Ürdün, Lübnan ve diğer komşu ülkelerde de var. Eğitim çağındaki çocukların 'eğitim kaybı olmasın' diye müfredatlarına uygun eğitim veriliyor. Epeyce bir Türkçe kursu var ve yoğun ilgi var." şeklinde konuştu.