Hediye bir silahtır. Üzerinde Türkiye'nin ilk liderinin, Atatürk'ün adı ve cumhuriyetin kuruluş tarihi yazılıdır.

İşte bu silah bugün Londra'daki Christie's Müzayede Evi'nde 25 bin sterlin - yani yaklaşık 72 bin 600 liraya satıldı.

Browning model tabanca, 1910 Belçika yapımı. Kalibresi de 7,65 milimetre.

Üzerinde hem Arjantin'in eski cumhurbaşkanı Marcelo T. de Alvear'ın hem de Mustafa Kemal'in isimleri altın varakla yazılı.

Bir de 29 Ekim 1923 tarihi.

1922 ile 1928 yılları arasında Arjantin'in cumhurbaşkanı olan Marcelo T. De Alvear, Atatürk'le doğrudan tanışmamış olsa da, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanını yakından takip etme fırsatı bulmuş.

Christie's Müzayede Evi'nin silah uzmanı Howard Dixon "Alvear cumhurbaşkanı seçilmeden önce, Birinci Dünya Savaşı'nın akabinde Arjantin'in bir nevi Paris büyükelçisiydi." diyor.

"Bu görevinden ve ilerici bir politikacı olmasından dolayı, savaş sonrası tartışmalara tanık olduğu sıralarda Atatürk'ün modern Türkiye'yi kurma çabalarından haberdardı. Atatürk'e duyduğu saygıdan dolayı da bu tabancayı ona özel bir hediye olarak yaptırdı."

Tabanca yakın geçmişte bir Christie's temsilcisi tarafından Şili'nin başkenti Santiago'da bir koleksiyonda bulunmuş.

Bu koleksiyona 1990 yılında dahil olmadan önce Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir ailede bulunan tabanca, onlara da 1960 yılında Alvear ailesi tarafından verilmiş.

Geri mi gönderildi?

Mustafa Kemal Atatürk için özel yapılmış olmasına rağmen bu tabancanın şimdi neden Türkiye'de olmadığına dair kesin bir belge bulunmamakta. Dahası, tabancanın Atatürk'ün eline geçip geçmediği bile tam olarak bilinmiyor.

Silah uzmanı Dixon bu konuda "Ne yazık ki tabancanın 1960 yılı öncesi yolculuğuna ışık tutacak belge yok. Ailede kuşaktan kuşağa iletilen söylentiler, tabancanın İkinci Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında Türkiye'den Arjantin'e geri gönderildiği yönünde."

Londra'da bulunan Christie's Müzayede Evi'nin yetkilileri, bu tabancaya oldukça yüksek ilgi gösterildiğini, en fazla arayıp bilgi almak isteyenlerin de yurtdışında yaşayan Türkler olduğunu belirtiyor.

Tabancayı 25 bin sterline alan kişi ise anonim kalmayı tercih etti.