AKPM Başkanı Jean-Claude Mignon ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Strasbourg'da ayrı ayrı yayımladıkları yazılı bildirilerle Türkiye topraklarına top mermisi atılmasını kınadı.

Mignon, Türk topraklarına top mermisi atılmasını "Türkiye'nin egemenliğine yönelik kabul edilemez bir ihlal" olarak tanımladı. Bildiride, "Sınıra yakın bir yerleşim merkezine Suriye topraklarından gelen ve sivillerin ölümüne neden olan top mermilerini şiddetle kınıyorum. Bu top mermileri bir saldırıya karşılık değildi ve bugüne kadar Türkiye'nin egemenliğine yönelik çok sayıda ihlalin sonuncusu ve en kötüsünü oluşturuyor. Tüm tarafları şiddeti tırmandırmamaya ve uluslararası hukuka bağlı kalmaya çağırıyorum. İstikrarsızlığın yayılması tüm bölge için ciddi sorunları da beraberinde getirebilir" ifadelerine yer verildi.

AKPM'deki belli başlı siyasi gruplar da bugün sabah saatlerinde Türkiye'yle dayanışma mesajları yayımladılar. AKPM Genel Kurulu'nda bu sabah "Suriye'deki İnsani Krize Avrupa'nın Yanıtı" başlıklı özel bir oturum düzenlendi.

'MÜLTECİLERE KAPINIZI AÇIN'

Oturum sonunda oylanan karar metninde, Suriye'ye komşu ülkeler, İsrail ve Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeye Suriye'den gelen mültecilere "sınırlarını açmaları" çağrısında bulunuldu. Mülteciler için insani yardım amaçlı tampon bölgeler ve koridorlar yaratılmasının istendiği kararda, BM Güvenlik Konseyi ülkelerine yönelik "sivillerin bombalanmasının engellenmesi amacıyla uçuşa yasak bölgeler" açılması için bir çağrı da yer alıyor.

Karar metni oylanmadan önce hazırlanan tasarıda Türkiye'yi Suriye rejiminden kaçanları "mülteci" olarak tanımaya çağıran paragraf ise AKPM'deki Türk heyetinin verdiği önergeyle son anda metinden çıkarıldı. AKPM Türk heyetinden Pelin Gündeş Bakır'ın verdiği sözlü bir önergeyle de karar metnine Avrupa Konseyi üyesi ülkelerini Suriyeli mültecilere kapılarını açmaya davet eden bir ibare eklendi. AKPM'nin 7'si AK Parti, 3'ü CHP, 1'i MHP, 1'i BDP'den olmak üzere 12 Türk üyesi de bulunuyor.

Öte yandan, top mermisiyle ilgili olarak Türkiye'yle bir dayanışma mesajı da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'dan geldi.

Jagland bu sabah Strasbourg'da yaptığı açıklamada, Suriye yönetimini "anlamsız biçimde insan öldürmekten vazgeçmeye", uluslararası toplumu ise "Suriye krizine beraber ve etkin bir yanıt bulmaya" çağırdı. Jagland, Türk hükümeti ve top mermisiyle hayatını yitirenlerin ailelerine taziye mesajı da gönderdi.