THY'nin Macaristan'a uçuşunun 15'nci yılı nedeniyle Budapeşte'de düzenlenen yemeğe katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, Türkiye'ye dönüşünde Atatürk Havalimanı VIP Salonunda açıklamalarda bulundu. Kıbrıs Rum Kesimi'nin iflasını ilan etmesi çok üzücü ve düşündürücü olduğunu belirten Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, "Kıbrıs Rum Kesimi'nin iflasını ilan etmesi çok üzücü ve düşündürücü. Allah kurtarsın. Bizim kültürümüzde düşene birde bizim vurmamız doğru olmaz. Bu durum kendi sorumsuzluklarının bir neticesidir. Yıllardır onlara KKTC ile diyaloglarının önemini anlatmaya çalıştık. Çözüme yönelik adımlara atmalarının ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Eğer adada çözüm olsaydı, O çözümün oraya getireceği yatırımlarla çözümün oraya sağlayacağı turizm gelirleriyle, çözümün orada yaratacağı olumlu hava ile bu kriz yaşanmazdı. Gerçekten Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin beceriksizliğinin çok açık bir göstergesi oldu. Hele hele Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığının üstlendiği bir dönemde bu iflasın olması düşündürücüdür. Biliyorsunuz ki Türkiye artık çok güçlü veriler ortaya koyuyor. Borç aldığımız İMF'ye 5 Milyar Dolar borç verebilecek bir duruma geldik. Eğer Güney Rum Kesimi yöneticileri KKTC'ye başvurup onlardan herhangi bir ekonomik bir yardım talep ederse, onlarda bizle bu talebi paylaşma yolunu uygun görürlerse bizde bu durumu değerlendiririz" dedi.

Bir gazetecinin,"Suriye krizinin ardından Türkiye'ye kurulacak olan Patriot füzeleri için Türkiye'yi Avrupa Birliğine almayan ülkeler şimdi can güvenlikleri söz konusu olunca fazladan bir batarya gönderiyorlar" sorusuna Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış şunları söyledi;
"Maalesef iki yüzlülük bazı toplumların bir parçası olmuş. Onun için bu konuda benim yorum yapmam kolay değil. Aslında bakarsanız 60 yıldır üyesi olduğumuz ve üyesi olmaya çalıştığımız AB'nin değerleri aynıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde Türkiye'nin Nato üyesi olarak AB üyesi olmaması, AB üyesi ülkelerin ayıbıdır,gafletidir,delaletidir. İnşallah bu ayıptan bir an evvel kurtulurlar.Bataryalar,Patriot'lar kendi güvenliğimiz açısından önemlidir. Bunlar birer güvenlik tedbiridir. Bunlar Avrupalıların değil Türk Vatandaşlarının can güveliği açısından mal güvenliği açısından önemlidir. Olaya böyle yaklaşmak önemlidir."