Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gazze'de dram ve trajedi yaşandığını belirterek, ''Acıdır ki Türkiye'den başka fazla sesini yükselten ülke de yok. Dünyanın kafasını kuma gömmekten vazgeçmesi gerekir'' dedi.

Bağış, AK Parti Büyükçekmece İlçe Danışma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yaklaşık 3 aydır Suriye'de tutuklu bulunan gazeteci Cüneyt Ünal'ın serbest bırakıldığını hatırlattı.

Ünal'ın özgürlüğüne kavuşmasını önemsediklerini belirten Bağış, milletçe bir an evvel Cüneyt Ünal'ı Türkiye'de görmek ve onların sevinç gözyaşlarına ortak olmak istediklerini söyledi.

Egemen Bağış, ''Bu kardeşimizin serbest bırakılması çok enteresan bir şekilde bazı CHP milletvekillerinin Suriye'ye yaptığı ziyarete denk getirildi. Bu da CHP'nin aylardır büyük bir hassasiyetle yürüttüğü Baascılığın ilk defa bir işe yaradığını göstermiş oldu. Kendi aralarında herhalde böyle paslaşıyorlar. Bunlar aynı statükocu zihniyetin mensupları. Çok şükür bu Cüneyt kardeşimize yaradı. İnşallah bir an evvel diğer gazeteciler de serbest kalır'' diye konuştu.

''Esaret altında kalmak'' deyince insanın aklına ilk Gazze'nin geldiğini ifade eden Bağış, ''Bugün Gazze'de muazzam bir dram, bir trajedi yaşanıyor ve acıdır ki Türkiye'den başka fazla sesini yükselten ülke de yok. Dünyanın başını kuma gömmekten vazgeçmesi gerekir'' ifadesini kullandı.

Filistin devleti kurulmadıkça ne İsrail'e ne Orta Doğu'ya ne de dünyaya barış geleceğini kaydeden Bağış, artık İsrail ve Filistin devletlerinin, yan yana, huzur içerisinde ama birbirlerinin egemenliklerine saygı duyarak yaşama vaktinin geldiğini söyledi.

Bakan Bağış, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun İstanbul gibi şehirlerde ''hizmet kanunu'' olduğunu ifade ederek, ''Ümit ediyorum ki Büyükçekmece de AK belediyecilikten nasibini alacaktır. Çünkü Büyükçekmece, millete 'susun lan' diyen bir belediyeciliği hak etmiyor'' dedi.

-''Başkanlık sistemini iyi incelememiz lazım''-

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, başkanlık sistemi tartışmalarına da değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Başkanlık sistemi diyoruz, hemen birileri rahatsız oluyor. Bugün dünyanın bütün güçlü devletlerinin başkanlıkla yönetilen ülkeler olması bir tesadüf müdür? Neden değil? Çünkü başkanlık sistemi, istikrarın en önemli güvencesi. Ülkemizde de AK Parti iktidarı gibi güçlü iktidarların olduğu dönemlerde çok şükür Türkiye ilerledi. Ne zaman bir koalisyon hükümeti iktidara geldiyse, bu ülke hep geriledi. Başkanlık sistemini iyi incelememiz lazım. Kimilerinin milleti korkutmak için başkanlık sistemini dikta rejimi gibi temsil etmeye çalışmasının ne kadar yanlış olduğunu da kapı kapı dolaşıp anlatmamız lazım. Türkiye'nin Anamuhalefet Partisi, partilerinin Cumhuriyetimizin kurucuları tarafından kurulduğunu anlatmaktan haklı bir onur duyuyor. Peki Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki sistemin bugün dünyadaki güçlü devletlerden farkı mı vardı? Yavru muhalefet partimiz, rahmetli Alpaslan Türkeş'in fikirlerini dile sıkça dile getiriyor. Türkeş'in yazdığı kitapta, başkanlığın bu millet için ne kadar doğru bir model olduğu anlatılır. İşlerine gelmeyince hemen çark ediyorlar.''

Gerçek başkanlık sisteminde devletin yargı, yasama ve yürütme erki arasında ciddi sorumluluk ve görev paylaşımı olduğunu anlatan Bağış, başkanlık sisteminin hiçbir zaman dikta rejimi olmadığını vurguladı.

Bakan Bağış, başkanlık sisteminin istikrarı güvence altına aldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

''Bizimkilerin işine gelmediği için karşı çıkıyorlar. Çünkü CHP şunu çok iyi biliyor, CHP zihniyeti milletin vicdanında yargılanıp müebbet muhalefete mahkum olmuş bir zihniyettir. Diyorlar ki, 'Belki bir koalisyon hükümetinde ortak olabiliriz ama hiç bir zaman iktidar olamayız'. Bu yüzden Türkiye'de istikrar olmasın, koalisyon olsun, yolsuzluklar da yasaklar da patlarsa patlasın, yeter ki biz bir yerden içeride olalım. Küçük olsun ama bizim de olsun zihniyeti. Bu karanlık zihniyete karşı mücadele etmemiz gerekir.''

-''Komedi filmlerinde başrol''-

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Anamuhalefet Partisi'nin bazı milletvekillerinin kendilerini komik duruma düşürmekten zevk alabildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''TBMM'de gaz maskesi takıp karşı sırada oturan arkadaşlarına biber gazı sıkan zihniyet yakışmıyor. Bunlar gerçekten her şeyin suyunu çıkardılar. Meclis Başkanımıza buradan bir çağrı yapmak gerekir; bu arkadaşların oyalanması için Meclis'te bir oyun parkı inşa etmek daha doğru olur. Muhalefet milletvekillerine de bir çağrım var; siz bu kafayla giderseniz siyasette hiçbir zaman başrol oynayamazsınız ama belki Kemal Sunal'ın bıraktığı açıklığı gidermeye talip olabilirsiniz, komedi filmlerinde başrol oynayabilirsiniz.''