Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''İnşallah 2013'ün sonuna doğru Ankara-İstanbul hızlı trenini, asrın projesi Marmaray ile birlikte açma imkanı bulacağız'' dedi.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi çalışmalarını incelemek üzere Bilecik'in Osmaneli ilçesine gelen Yıldırım, buradaki şantiyede, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve yüklenici firma yetkilileriyle toplantı yaptı.

Yıldırım, basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, projenin en önemli bölümünün 150 kilometrelik İnönü-Sapanca-Köseköy güzergahı olduğunu ve burada 239 adet viyadük, tünel, menfez, alt geçit, üst geçit gibi sanat yapıları bulunduğunu bildirdi.

Söz konusu bölümün dere ve tepe gibi zor bir coğrafyadan oluştuğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Hat boyunca toplam 60 kilometrelik 35 tünel, toplam 13 kilometrelik 28 viyadük, hem karayolu hem de demiryolunu geçen köprüler, 13 üst geçit, 40 alt geçit var. Bu hat boyunca toplam yapılacak kazı ve dolgu işi yaklaşık 15 milyon metreküp. Bu da 40 milyon tonluk kazı ve dolgu işi demek. Muazzam bir şey. Zor bir proje. Yüklenici firma, projenin vaktinde yapılması için ellerinden gelen çabayı gösteriyor. Bugün aldığımız bilgiler ve teknik adamlardan dinlediğimiz hususları dikkate alınca projenin tamamlanmasında ciddi bir sorun olmadığını tespit ettik. İşler planladığı gibi gitmeye devam ediyor. İnşallah 2013'ün sonuna doğru Ankara-İstanbul hızlı trenini, asrın projesi Marmaray ile birlikte açma imkanı bulacağız. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun.''

''Ülkemizin yollarını, insanımızın bahtını açtık''

Bir gazetecinin, Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaşayanların, Ahı Dağı mevkisinde bağlantı yolu inşa edilmesi talebini hatırlatması üzerine Yıldırım, Türkiye'de son 9,5 yılda, Cumhuriyet tarihinde 80 yılda yapılan bölünmüş yolun 2,5 katını yaptıklarını anlattı.

Yıldırım, eskiden 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlıyken şimdi 74 il arasında bölünmüş yollarla ulaşım sağlanabildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Burada yapılan işler öyle sıradan işler değil. Ülkemizin yollarını, insanımızın bahtını açtık. Bu kadar büyük işleri yaptıktan sonra bir ilçe bağlantısının altında kalacak değiliz ama burada öncelikler önemli. Eldeki imkanları en iyi şekilde kullanmamız lazım. Bu paraları kim veriyor? Millet veriyor. 'Devlet bu paraları eğitimde, sağlıkta, yol yapımında kullansın, milletin ihtiyacını gidersin' diyor. Mutlaka yapılması gereken her işi yapıyoruz.''

Yıldırım, beraberindekilerle Osmaneli-Bozüyük güzergahındaki karayolu ve hızlı tren çalışmalarını inceledikten sonra Bozüyük İlçe Stadı'ndan helikopterle Ankara'ya hareket etti.