Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nim kene konusunda diğer ülkelerden daha dikkatli olduğunu belirterek, “Ülkemize KKKA’dan ölüm oranı yüzde 5. Yani 100 kene ısırığı vakasından 5’i ölümle sonuçlanıyor. Yüzde 5 az değil aslında. Çok önemli bir rakam. Ancak diğer ülkelere baktığımızda bu rakamın yüzde 10-20 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Biz bu konuda çok dikkatli çalışmalar yapıyoruz. Erken müracaat etmek kaydıyla, özellikle bu konuda uzmanlaştırdığımız sağlık merkezlerinde etkili bir şekilde müdahale yapılıyor” dedi.

Şehir merkezlerinde yaşayanlar için riskin çok düşük olduğuna da dikkat çeken Bakan Akdağ, “Asıl risk grubunu kırsalda yaşayan vatandaşlarımız oluşturuyor. Özellikle çiftçilik, hayvancılık yapan vatandaşlarımız, risk grubu sıralamasında üstte. Şehirde yaşayan vatandaşlarımız için risk düşük. Hiç yok diyemeyiz elbette, ama düşük. Biz bu konuda uzmanlarımızla çok çalışmalar yaptık. Keneyi yok edelim, tamamen bitirelim diye. Ama bu mümkün değil. Problemi tamamen ortadan kaldırmak, imkansız. Şimdi bu konuyu tartışınca, her sene yaz başında, şehirlerde yaşayan vatandaşlarımız arasında panik oluyor. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımız ise, ‘Bu bizim bildiğimiz kene. Ne konuşuyor bunlar’ diyerek tedbir almıyor.

Biz özellikle kırsalda yaşayan ya da buraya ziyarete giden vatandaşlarımıza 2 önemli uyarıda bulunuyoruz. Çalışıp işi bitirdikten, eve döndükten sonra, muhakkak bir yakınınız yardımıyla vücudunuzu kontrol ediniz. Bu 1 dakika sürecek, ancak hayat kurtaracak bir tedbir. Çünkü kene, uzun süre vücutta kaldığı zaman zarar veriyor. Kısa sürede zarar vermiyor. İkinci önemli olan ise, ayak ve bacakları örtecek bir kıyafet ile çalışmak. Ben bunu ilk söylediğimde, bazı köşe yazarları maalesef dalga geçmişlerdi. Korunma tedbirleri bazen çok basit olabilir. Ama hayat kurtarır” diye konuştu.

Bu yıl için de çalışmaların başladığını hatırlatan Bakan Akdağ şunları söyledi:

“Bu yaz için çalışmalarımıza başladık.. Kelkit, Gümüşhane, Sivas, Tokat, Amasya başta olmak üzere, belirlediğimiz bölgelerde her eve sağlık ekibi göndererek vatandaşımızı uyarıyoruz. Bu işi iyi bilen, dikkatle takip eden şu an dünyadaki en iyi ülkelerden birisiyiz.”