Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Bu Türkiye'de bir işgal hareketiydi. Değerlerimize, demokrasimize, hukukumuza, vatan sevgimize bir işgal hareketini ortaya koymaya çalışıyorlardı. Bunu gerçekleştiren bir sapkın ve bir psikopattır." dedi. 
Soylu, Tekirdağ'da FETÖ'nün darbe girişimine karşı "demokrasi nöbeti"ni sürdüren vatandaşlara, telefon bağlantısıyla seslendi. 
Bakan Soylu, Türkiye'de 15 Temmuz'dan bugüne kadar demokrasi destanı ortaya koyan, ülkenin geleceğine, milletin istiklaline ve istikbaline sahip çıkan vatandaşlara teşekkür etti. 
15 Temmuz'da Türkiye'nin istikametinin değiştirilmek istendiğini dile getiren Soylu, "15 Temmuz günü, sadece huzurumuza, birliğimize, beraberliğimize, demokrasiye olan sadakatimize, hedeflerimize değil, aslında bu coğrafyaya yönelik çok önemli bir işgale kalkıştılar." ifadesini kullandı. 
Türk milletinin istiklaline, hürriyetine aşık ve millet olma vasfına tutkun bir millet olduğunu vurgulayan Soylu, şöyle devam etti: 

"Biz, istiklal mücadelesinde, Çanakkale muharebelerinde, ondan sonra girdiğimiz hem ülkemize hem milletimize karşı bütün mücadelelerde, her ekonomik sıkıntıda, her siyasi sıkıntıda, millet olma şuurunu yaşamış bir anlayışa sahibiz. Etrafımızdaki coğrafya ve dünya, demokrasi konusunda birçok fedakarlıklar ortaya koyarken, bugün millet olmanın en önemli vasıflarından birisi olan, 21. yüzyılda, milletleşme şuurunun en önemli vasıflarından birisi olan demokrasiye sahip çıkabilme adıyla, milletimiz, ülkemizin 81 vilayetinde ve birçok meydanlarda tanklara karşı, uçaklara karşı, F-16'lara karşı, silahlara karşı demokrasiye, birliğine ve beraberliğine, ay yıldızlı bayrağına ve

Türkiye'nin geleceğine sahip çıkmıştır." 
Soylu, 15 Temmuz'da yaşananların sadece bir refleksin karşılığı olmadığını anlatarak, "Bu millet çok sıkıntılar çekti, bu millet çok eziyetler çekti. Bu millet demokrasiden uzaklaştıkça, karanlığa teslim edilmeye, özgürlüğü ve hürriyeti kısıtlanmaya, özgüveninden uzaklaştırılmaya, 'siz üretemezsiniz, siz idare edemezsiniz, siz yapamazsınız ancak biz kafanızda olursak biz yaparız' diyenlerin tahakkümüyle yaşamak zilletine, o her geçen günde itiraz haliyle karşı çıktı. 15 Temmuz'da kıymetli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, orada televizyona ilk bağlandığı andan itibaren, 'Millet kendi istiklaline ve istikbaline sahip çıkmak üzere sokaklara çıksın ve hürriyetini ve demokrasisini kucaklasın bunu haykırsın' dediği dakikadan itibaren, bugüne kadar bu millet 60 darbesinde, 71 muhtırasında, 80 darbesinde, 28 Şubat'ta ve aradaki dönemlerde karşı karşıya kaldığı bütün bu karşı taarruzlara itiraz eden, isyan eden ve bütün dünyaya demokrasiye nasıl sahip çıkılır bunu gösteren bir anlayışı sergilemiştir." değerlendirmesinde bulundu. 

- "Hesabını çok ağır şekilde ödeteceğiz" 

Yaşananların sadece bir darbe girişimi olarak nitelendirilmediğini ifade eden Soylu, "Bu Türkiye'de bir işgal hareketiydi. Değerlerimize, demokrasimize, hukukumuza, vatan sevgimize bir işgal hareketini ortaya koymaya çalışıyorlardı. Bunu gerçekleştiren bir sapkın ve bir psikopattır. Ey Tekirdağlılar, şunu söylemek istiyorum; rahat olun. gönlünüzü ferah tutun, hiç merak etmeyin Türkiye’ye bunu yaşatanlara, hesabını çok ağır bir şekilde ödeteceğiz. Yine şunu bilmenizi istiyorum ki net ve açık şekilde diyorum ki Fetullah ve psikopatları, tarihin en ağır cezalarıyla cezalandırılacaklardır." diye konuştu. 
Bakan Soylu, Türkiye'de demokrasiyi, hukuku, çoğulculuğu kucaklayan, etrafındakilerle yetinmeyen tüm coğrafyaya, dünyaya örnek olan bir anlayışı gerçekleştireceklerini söyledi. 
Uluslararası toplumların Türkiye’nin karşı karşıya kalmış olduğu bu durumda gerekli demokrasi anlayışını göstermediğine dikkati çeken Soylu, şunları kaydetti: 
"Hiç merak etmeyin meydanlarda durduğunuz her dakika, özgürlüğe haykırıştır. Biz nasıl Osmangazi Köprüsü'nü, Marmaray'ı, diğer yolları ve 3. köprüyü yapacaksak, onların yapmaya çalıştıkları bu darbe teşebbüsleri nereden kaynaklanırsa kaynaklansın asla bizi hedeflerimizden alıkoyamayacak. Türkiye kendi arabasını, uçağını, savaş gemisini, istihbarat uydusunu yapmaya devam edecek ve dünyanın büyük devletleri arasında yerini alacaktır. Güçlü bir Türkiye ve özgür bir Türkiye bırakacağız." 
Valilik binası önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde bayraklarla "Darbeye karşı omuz omuza", "Recep Tayyip Erdoğan", "Paralel hainler hesap verecek", "Millete kalkan eller kırılsın" sloganları attı. 
Darbe girişimine karşı koyarken şehit olanlar ve yaralananlar için dua eden vatandaşlar, tekbirlerle "demokrasi nöbeti"ne devam etti.