Baluken, "Özal'ın gösterdiği politik cesaretten ötürü cinayete kurban gittiğini düşünüyoruz." dedi.

İdris Baluken, Cihan Haber Ajansı'na merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü ile ilgili hazırlanan Adli Tıp Kurumu raporunu değerlendirdi. Raporun zehirlenme şüphelerini artırdığını söyleyen Baluken, "Aslında Özal'ın ölümünden hemen sonra olayın şüpheli olduğu ile ilgili tartışmalar başlamıştı. Halen bu konu açıklığa kavuşturulamadı. Son yapılan çalışmalar, olayın aydınlatılması noktasında umut yaratmıştı." dedi.

Özal'ın, Kürt sorunun çözümü noktasında ortaya koyduğu bir takım politikaların hayata geçirileceği hafta içinde vefat ettiğini söyleyen Baluken, "PKK ölümünden bir gün önce süresiz ateşkes ilan etmişti. Yıllardır süren bir sorun ile ilgili cesur adımların hemen akabinde bu ölümün gerçekleşmesi bizde şüphe uyandırmıştı. Özal'ın gösterdiği bu politik cesaretten ötürü bir cinayete kurban gittiğini düşünüyoruz. Toksik maddeler bulunması, kalp krizi bulgularına rastlanmamış olması bu şüphemizin bilimsel verilerle desteklenmesi sonucunu ortaya çıkarıyor." diye konuştu.

Raporun en kısa sürede kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Baluken, "Hem ülkemizde hem de uluslar arası alanda uzman bir ekip mutlaka rapor üzerinde detaylı bir tartışma yürütmeli. Bunun sonucunda ya ölümün toksik maddelerden kaynaklandığı teyit edilir ya da bu toksik maddenin dozları ile ilgili bir kuşku varsa, bunun daha üst merkezlerde duyarlılığı daha yüksek laboratuvarlarda tetkiki  ile ilgili süreç başlatılmalı." dedi.