Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Genel Başkanı Trabzon Oflu Başaran Ulusoy 61saat.com’a konuştu. Türkiye gündemi, Türkiye’de turizm faaliyetleri, hedefler, Trabzon’daki turizm hareketliliği ve Yeşilyol ile ilgili görüşlerini ilk kez 61saat.com İmtihaz Sahibi Erhan Esaspehlivan’a açıkladı. Trabzon denince Başaran Ulusoy’un aklına ilk ne geliyor, Trabzon’un fark yaratan turizm değerleri ne? Trabzon’un turizmde hedefleri, Trabzon’a ve bölgeye devlet turizmde ne tür teşvikler sağlamalı, Batum tehdidine Trabzon’da ne tür önlemler alınmalı, Arap turist popülasyonunun bölgede kalıcılığı sürekli olacak mı? Ve Yeşilyol ile ilgili turizmin babası Başaran Ulusoy’un tavrı ne şekilde. 
Türkiye’de gündeme oturacak, Trabzon için bir yol haritası oluşturacak bu önemli röportajın ikinci kısmı..... 

TRABZON DENİNCA AKLINA NE GELİYOR?
TRABZON’UN FARK YARATAN ÜRÜNLERİ NELER?
TRABZON’UN TURİZMDE HEDEFİ NE OLMALIDIR?
TRABZON’A DEVLET NASIL DESTEK SAĞLAMALI? 
BATUM TRABZON İÇİN TEHDİT Mİ? 
ARAPLAR TRABZON’A KATKI SAĞLAR MI? 
YEŞİLYOL’UN YAPILMASINA KARŞI MI? 

TRABZON İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI .... 

E-E.
Bir Trabzonlu olarak Trabzon’da turizm denince sizin aklınıza ilk gelen hizmet alanı, veya turizm aracı nedir. Trabzon ile turizm denince sizin aklınızda yanan ilk ışık nedir? 

B-U.
Trabzon denince aklıma harika doğal değerleri, tarihsel mirası ve özgün kültür varlıkları, yerleşme dokusu, horonu, mutfağı, yöresel özellikleri, insanlarının içtenliği, konukseverliği gelmektedir. 

E-E.
Sizin için Trabzon Turizmle kalkınmaya yeterli bir şehir midir? Değil se öncelikleri ne olmalıdır?

B-U
Trabzon Karadeniz bölgemizde turistik açıdan en dikkat çeken ve en çok ziyaretçi alan bir ilimizdir. Sadece yerli turist değil yabancı turistlerin özelliklede Arap turistlerin vazgeçemediği ve muhteşem doğasıyla kendisine hayran bırakan bir destinasyon olmayı başarmıştır ve gün geçtikçe de artarak devam etmektedir. Trabzon’umuz kusursuz yeşil doğasıyla, yaylalarıyla her zaman cazibe merkezi olmayı başarmıştır. Bunun yanı sıra Sümela manastırı gibi çok önemli dini bir tarihi doku olması sebebiyle başlı başına bir farkındalık yaratmaktadır. Bir diğer değerimiz Uzun gölün kendine has dünyada eşine az rastlanır bir görünümüyle insanlarda her zaman merak uyandırmayı başarmış ve mutlaka görülmesi gereken yerler arasında kendine yer edinmiştir. Yemek kültürünü merak edenler için ise Karadeniz’imizin kendine has muhteşem yemeklerinin yanında Trabzon peynirli pidesi, Akçaabat köftesi ve bayatlayaman Vakfıkebir ekmeği ile fark yaratıp kendini özel kılmayı başarmıştır. 



E-E.
Trabzon’da karar mekanizması siz olsanız turizmi için vereceğiniz ilk talimat ne olurdu?  

B-U.
Trabzon’un zaten var olan potansiyelinin dışında daha çok turist çekmek için yapılacak güzel fikirler varsa şayet tüm bunlar Trabzon’un yeşil doğasını bozmadan tabikide hayata geçirilebilir. 

E-E
Turizm çeşitliliklerine bakıldığında, gezi, spor, kültür, tarih, sanat, kongre, sağlık gibi çeşitlilikler göz önünde bulundurulduğunda Trabzon bunların hangisine yoğunlaşmalıdır.  

B-U
Ülkemizin güzide şehirleri arasında yer alan Trabzon’un özellikle Kültür turizm ve yayla turizmi başta olmak üzere Spor turizmi gibi alanlara öncelik vermesi gerektiği kanaatindeyim.

E-E.
Bölgesel yürütme kurulunun bölgemizdeki yetkisi ve önemi nedir?

Bölgesel Yürütme Kurulları, Seyahat Acentaları Birliği İç Tüzüğü’nün 77.maddesine göre bölgesel sorunların tespiti ve çözümünde bölge ile Yönetim kurulu arasında köprü görevi görmek, bölgesel sorunlar hakkında bölgesindeki acentaları temsilen Yönetim Kurulu ile bölgedeki mülki amirlerle görüşmeleri yürütmek, Yönetim Kurulunun verdiği yetki ile Yönetim Kurulunu bölgede temsil etmek amacı ile kurulmuş olup; BYK’lar faaliyetlerine devam etmektedirler. 
E-E.
Devletin bölgemizde ki turizm teşviklerini beğeniyor musunuz? 90’lı yıllarda Akdeniz’de verilen desteklerle kıyasladığımız zaman sizin fikriniz ne olur.

B-U.
Devletimiz tarafından daha önceden açıklanan yatırım ve teşvik bölgeleri kategorisinden 3. Bölgede yer alan Trabzon şehri özellikle 500 bin TL üzeri yatırımlarda destek verilmelidir.  Destek unsurlarını şu şekilde sıralayabiliriz
KDV Muafiyeti
Gümrük Vergisi Muafiyeti
Vergi indirimi
Sigorta primi İşveren Desteği 
Yatırım Yeri Tahsisi gibi konularda desteklemektedir. Devletimizin bölgenin kalkınması için gerekli desteği verdiğini ve vermeye devam edeceğine inanıyorum



E-E.
Uzungöl, Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi (Camisi), Sera Gölü, Atatürk Köşkü ve yaylalarımızın tanıtımı ülke içinde veya uluslararası arenada yeteri kadar yapılmadığı gözlenmekte. Yapılsa faydası olur mu? Yapılması için nasıl bir yol izlenmelidir. 

B-U.
Ülkemizin güzide şehri olan Trabzon daha fazla turist çekebilmek için Tanıtım ve Pazarlama başta olmak üzere Bölgede turizm çeşitliğinin artırılması gerektiğini düşünüyorum. TÜRSAB olarak bölgenin kalkınması için üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirecektir. 

E-E.
Batum’da kumar ve eğlence turizmi için son 10 yılda yapılan önemli hamleler, bölgemizi etkiler mi? 
 
B-U.
Kumar Turizmi olayının etkileri değerlendirilirken, tek kriterin gelir olmadığını; olayın ekonomik etkisi kadar sosyal etkisinin de temel bir kriter olarak alınması gerektiğini özellikle belirtmek isterim. TÜRSAB olarak biz, halen turizm gelirlerimizin arttırılması yönünde, turizmin çeşitlendirilmesi, kültür turizmi, toplantı ve kongre turizminin geliştirilmesi, çeşitli alanlarda yüksek gelir segmentlerindeki payımızın arttırılması konularında çaba sarf ediyoruz.

E-E.
Trabzon’a gelen Arap turistler turizmde kalkınmaya katkı verebilecek yani turizm sektörünü doyurabilecek zenginlikte midir? 

B-U.
Türkiye’nin diğer bölgeleri gibi Karadeniz de kendine has özellikleri ile turizm potansiyeli yüksek bölgelerimizden biridir. Son yıllarda Ortadoğu coğrafyasından doğa harikası olan Trabzon’a olan ilginin yoğun olduğu görülmekte olup bunun yanı sıra Arapların ilgisi gayrimenkul sektörüne de bir hareketlilik getirmiştir. Bölgenin ekonomisine ciddi oranda katkısı görülmektedir. 


E-E.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yeşil bir koridor oluşturmak için planlanan, güneyde tüm yaylaları birbirine bağlayacak olan Trabzon’da da büyük tartışmalara neden olan Yeşilyol Projesi hakkındaki görüşleriniz nelerdir.

B-U.
Dünyada Küresel ısınmanın getirdiği zaten birçok olumsuz durum var. Zamanla doğa kendini değiştirmeye devam ediyor. Buzullar eriyor, mevsimler yer değiştiriyor, bazı hayvan nesilleri yok olmak üzere, deniz seviyesi yükselmekte, kıyı kesimlerimizde toprak kayıpları artmakta, bunlarla beraber gelen kasırgalar, seller, hayvanların göç dönemleri sürekli olarak değişmekte. 
Yani doğa zaten kendiliğinden yok olmaya başlamışken birde bizim buna destek olmamız lazım. Bugün yeşil yol olacak yarın başka bir yol olacak öbür gün başka bir proje. Sonuç olarak bunların ardı arkası kesilmez. Doğa güzelliklerimiz doğa harikalarımız olduğu gibi kalmalı, onlara zarar vermeden birtakım şeyler geliştirmeliyiz. Elimizde kalan değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bizim sermayemiz kültürel varlıklarımız. Eğer doğal yaşam yoksa turizmi bırakın bir süre sonra bizde olmayız. 

E-E.
Trabzon’da kurulan turizm koordinasyon kurulu ile ilgili tavsiyeleriniz nelerdir.

B-U.
Trabzon’da kurulması planlanan turizm koordinasyon kurulunun faydalı olacağı düşüncesindeyim. Özellikle bölgenin tanıtımına ve bölgenin sorunlarına çözüm üretmede kesinlikle katkısı olacağı kanısındayım.