Başbakan Binali Yıldırım, "15 Temmuz'dan sonra ABD'nin tutumu daha iyi ve harekete geçtiler, ABD Başkan Yardımcısı Biden de 24 Ağustos'ta gelecek" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileri ile bir araya geldi. Burada gazetecilere FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrası başlatılan soruşturmalar hakkında bilgi verdi.
TSK'DA YENİ YAPILANMA
Yıldırım; "Terfiler YAŞ'ta yapılacak. YAŞ'ın yapısı değişecek ama YAŞ devam edecek. Kuvvet komutanlarının Genelkurmay ile bağı kesilmiyor. Askeri düzenlemelerdeki değişikliği muhalefetle birlikte yapacağız" dedi. Başbakan Yıldırım, asker içerisindeki FETÖ'cü yapılanma ile ilgili olarak, "Askeri lise ve akademilerin yüzde 95'inin, orduda ise albay ve altı subayların yüzde 60-80 arasının örgütle ilişkisi olduğunu düşünüyoruz" dedi. 
"ÖRGÜT MENSUPLARIYLA HASBELKADER BULAŞMIŞLARI TİTİZLİKLE AYIRACAĞIZ"

Yıldırım, "Örgütten olanlarla direkt ilişkisi olmayanları ayırmakta zorluklar var ama hatasız iş yapmak için çok çaba harcıyoruz. Bunların kendi iletişim ağları var. 50 bin kişilik bir yapı. Direk örgütte olanlarla hasbelkader bulaşmış olanları titizlikle ayıracağız. Elimizdeki bilgiler sınırlı ama biz minimum hata ile normalleşme için çaba harcıyoruz. Asker, sivil bürokrasi, iş dünyasından olanları belirliyoruz" ifadelerini kullandı.

"TOPLUMDA OLUŞAN BİRLİĞİ GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYACAĞIZ"

Başbakan Yıldırım, muhalefet partilerinin dayanışma içinde bulunduklarını vurgulayarak, "Siyasi partiler, başta Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi olmak üzere burada çok net duruş ortaya koydular, darbeden, tanktan, tüfekten yana değil demokrasiden yana bir dayanışma içine girdiler. Bizi hemen aradılar, desteklerini verdiler hatta bu süreçte, darbe girişiminden sonra devam etti. 'Biz bunu, bu birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız' diye milyonlara taahhüdümüz var. Hakikaten bunu korumak zorundayız. Buna ihtiyacımız var. Toplumun kenetlenmesi, bir beraber olması, hem içeride hem dışarıda ülkemiz hakkında iyi düşünmeyenlere çok önemli cevap niteliği taşıyor" dedi. 

AÇIĞA ALINANLAR

Yıldırım, 76 bin 597 kişinin açığa alındığını, memuriyetten çıkarılanların sayısı 4 bin 897 olduğunu açıklarken, bunların 3 binden fazlasının asker olduğunu söyledi. Yıldırım, "Genel toplam 81 bin 494" dedi. (DHA)

VEYİS ATEŞ AYRINTILARI AKTARDI

HABERTÜRK TV Genel Müdürü Veyis Ateş, Başbakan Yıldırım'ın gazetecilerle yaptığı görüşmenin ayrıntılarını anlattı. 

FETÖ SORUŞTURMALARI: 17-25 Aralıktan sonra hala ilişkisini kesmemiş kişi ve kurumlarla mücadele ediyor.

14 AĞUSTOS: Örgütün kendi sempatizanlarını diri tutma meselesi.  Herhangi bir tereddüdümüz yok.

RUSYA İLE İLİŞKİLER: Suriye konusunda 6 ay içerisinde yeni gelişmeler yaşanabilir.

ASKERLİK SÜRESİ: Şu an böyle bir çalışmamız yok. Askerlik süresinin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum.