Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Akçakale'de yaşanan olayın trajik bir olay olduğunu, tezkere çıkmadan savaş çıktığını belirterek, "Zaten bu tezkere çıkmadan Suriye ile fiili savaş durumu yaşanıyordu. Suriye Türkiye'nin uçağını düşürmüş. Türkiye silahlı grupları oraya gönderip savaşıyordu. Dolayısıyla hükümet mevcut fiili duruma ve mevcut pratiğe teori üretiyor. Biz Bdp olarak tezkereye 'hayır' diyoruz" dedi.

Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bdp Genel Başkanı Gültan Kışanak ile birlikte Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan ve bir süredir açlık grevi yapan tutukluları ziyaretinin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Cezaevi çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bdp Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Akçakale'de yaşanan olay ve ardından Bakanlar Kurulu'nun savaş tezkeresi için toplanmasını değerlendirdi.

Demirtaş, "Akçakale'de yaşanan olay trajik bir olaydır. Öncelikle orada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Elbetteki kabul edilemez bir olaydır, top Suriye'den gelmiş, gelmemiş o insanların ölümü şu veya bu şekilde kınanması gereken, kabul edilemez bir olaydır" dedi.

Akçakale'de yaşanan olayın Suriye tezkeresi öncesinde yapılan bir olay olmadığını belirten Demirtaş, hükümetin meclisten izin almadan Suriye ile savaşa girdiğini ileri sürdü.

BAŞBAKAN HER GÜN ANAYASA SUÇU İŞLİYOR"

Demirtaş, "Gündemde Suriye tezkeresi yoktu, dolayısıyla Suriye tezkeresi için alelacele yapılmış bir olaydır. Durum tersidir. Hükümet zaten meclisten izin almadan Suriye ile savaşa girmişti.

Hatay'daki kamplar, silahlandırılan militanlar, para desteği ile oraya gönderilen gruplar. Bunlar aslında Türkiye'nin yaptığı şeylerdir. Başbakan her gün anayasa suçu işliyor. Meclisin izni olmadan Türkiye'de yabancı silahlı kuvvetleri bulunduruyor ve yabancı silahlı kuvvetlerini başka ülkeye gönderip savaştırıyor. Suç işliyor.

Zaten bu tezkere çıkmadan Suriye ile fiili savaş durumu yaşanıyordu. Suriye Türkiye'nin uçağını düşürmüş. Türkiye silahlı grupları oraya gönderip savaştırıyordu.

Dolayısıyla hükümet mevcut fiili duruma ve mevcut pratiğe teori üretiyor. Tezkere çıkmadan savaş çıkmıştı. Bu nedenle bu tezkere her halükarda Ak Parti'nin savaş politikasını örtecek bir politika değil.

Şimdi tezkere ile birlikte bütün Türkiye'yi, parlamentoyu da savaşa ortak etmek istiyor. Bunu kiminle tartıştınız? Parlamento ne diyor? Gruplar ne diyor? Türkiye kamuoyu buna ne diyor? Hiçbiri tartışılmadan dün gece nöbetçi memur vasıtasıyla Bakanlar Kurulu tezkeresi parlamentoya tebliğ ediliyor ve grupların bilgisi olmadan sabah Parlamento toplanıp savaş kararı alıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bunu kim kabul edebilir?" şeklinde konuştu.

Savaşa geçit vermeyeceklerini söyleyen Demirtaş, "Biz savaş tezkeresine 'hayır' diyoruz, parlamentoda da oyumuz 'hayır'dır. Dışarıda da savaş karşıtı politikamızı halkımızla birlikte sürdüreceğiz. Bu savaşa geçit vermeyeceğiz, doğru bir politika değildir. Bu asla Türkiye'ye kazandıracak bir politika değildir" ifadelerini kullandı.