Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD'den alınan ''talimatla'' Ergenekon ve benzeri davaların açıldığına ilişkin iddialara, ''Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, talimatı sadece ve sadece milletinden alır'' diye karşılık verdi.

Bozdağ, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelttiği yazılı soru önergesini yanıtladı.

Köktürk'ün ''Ergenekon olarak adlandırılan dava, 5 Kasım 2007 günü ABD Başkanı Bush'un Oval Ofis'te tarafınıza verdiği 'talimat' doğrultusunda açıldığı iddialarına yanıtınız nedir?'' şeklindeki sorusuna Bozdağ, şöyle cevap verdi:

''Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, talimatı sadece ve sadece milletinden alır, Anayasa ve yasalara uyar, Anayasa ve yasaları uygular. Hiçbir ülkenin yöneticisi veya vatandaşı ve hiçbir uluslararası örgüt veya örgüt yöneticisi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na emir ve talimat veremez ve vermesi de düşünülemez. Bu yöndeki haberler, yazılar ve sorular, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na yönelik kimi çevrelerce yürütülen karalama ve iftira kampanyalarının bir ürünüdür.''

Anayasaya göre yasama, yürütme ve yargı kuvvetleri arasında ayrılığın esas olduğuna dikkati çeken Bozdağ, ''Ancak kuvvetler ayrımı, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli devlet ve yetki görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir işbölümü ve işbirliğidir. Üstünlük ancak Anayasa ve kanunlardadır'' ifadelerini kullandı.

Soruşturmaların Anayasa ve kanunlar çerçevesinde başlatılıp yürütüldüğünü ve sonuçlandırıldığını belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

''Soruşturma ve kovuşturmayı yürüten hakim ve savcılar, Anayasa ve yasalarda açıkça düzenlenen hakimlik ve savcılık talimatı ile güvence altına alınmışlardır. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.''