İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, İzmir’deki Ege Organ Koordinasyon Merkezi’ne gerekli bilgiyi verdiklerini ifade ederek nakil için sürecin başlatıldığını söyledi.

Geçen günlerde intihar girişiminde bulunan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz, son anda babası Mehmet Yılmaz tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırılmıştı. Uşak Devlet Hastanesi’nde devam eden hayatta kalma mücadelesini bu sabah kaybeden Tevfik Yılmaz’ın beyin ölümü gerçekleşti.

Beyin ölümünün ardından Uşak İl Organ Bağışı Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, genç Tevfik’in organlarının bağışlanması için baba Mehmet ve anne Emine Yılmaz’ı ikna etti. Tevfik Yılmaz’ın ailesi tarafından bağışlanan organların kime nakledileceğinin belirlenmesi için Ulusal Organ ve Doku Nakli Sistemi üzerine çalışmalara başlandı. İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, organları hangi merkezin alacağını ve kimlere nakledileceğinin henüz netlik kazanmadığını ifade ederek çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İLK YÜZ NAKLİ BAĞIŞTA ETKİLİ OLDU

Türkiye’nin ilk yüz nakli ameliyatının gerçekleşmesinde kilit rol oynayan Uşak İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, yaptığı açıklamada bağış ve nakil işlemi ile ilgili işleyecek süreci anlattı.

Açıklamasında ilk yüz nakli ameliyatının bağışta etkili olduğunu ifade eden Dr. Zafer Aydın, şöyle konuştu: “4 gün önce hastanede yoğun bakıma alınan hastanın beyin ölümü gerçekleşti. Organ nakli koordinatörünün görevi, 4 uzman hekimin beyin ölümü tanısı koyduktan sonra kaybedilen hastanın ailesiyle organ bağı için görüşme yapmaktır. Biz de bu görüşmeyi yaparak organ ihtiyacı olan hastalara nakil için bağış talep ettik.

Sağolsun hayırsever aile evladının tüm organlarını bağışladı. Bizde hemen süreci başlattık ve İzmir’deki Ege Organ Koordinasyon Merkezi’ni hasta ile ilgili bilgileri ilettik. Görüşmeler devam ediyor. Oradaki arkadaşlar organ bekleme merkezlerine bilgi verecek. Doku uyumu olan ve öncelikli olan merkezler buraya gelerek organları alacaklar ve yeni insanlara nakledecekler. Türkiye’de ilk yüz naklinin gerçekleşmesinde Uşak büyük rol oynamıştı. Uşaklı ailemiz bağışta bulunmuştu. İlk yüz nakli ameliyatı bağışların artmasına yardımcı oldu. Bu bağışta da sanırım ilk yüz naklinin etkisi oldu.”

TEVFİK YILMAZ'IN ORGANLARI ALINMAYA BAŞLANDI

Uşak'ta geçtiğimiz günlerde intihar girişiminde bulunduktan sonra tedavi gördüğü hastande beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın organları, 3 ayrı ekip tarafından alınmaya başladı.

Yılmaz'ın organlarını almak için Uşak'a gelen Antalya, Ankara ve İzmir'den gelen üç ayrı ekip saat 23.10 sıralarında operasyona başladı. Tevfik Yılmaz'ın yüzü Antalya'ya, korneaları İzmir 9 Eylül Üniversitesi'ne, kalbi Ankara Gazi Üniversitesi'ne, böbrekleri ile karaciğeri ise İzmir Özel Kent Hastanesi'ne gönderilecek.

Bu arada organları nakletmek üzere Uşak havalanına Ankara'dan iki ayrı uçak geldi. Uçaklar, havaalanında hazır bir şekilde bekliyor.

"UŞAK, UĞURLU GELDİ"

Türkiye'nin ilk tam yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan yaptığı açıklamada, "Uşak uğurlu geldi. Bu Türkiye'nin 4. yüz nakli olacak. Bundan sonra bi iş daya yaygın hale gelecek. Herşeyin beklediğimiz şekilde gerçekleşmesini umuyoruz" dedi.

Bu arada Türkiye'nin ilk yüz naklinin gerçekleşmesinde kardeş, Ahmet Kaya'nın organlarını bağışmama kararı alan Uşaklı abla Fadime Çil, de hastaneye gelerek Tevfik Yılmaz'ın ailesine destek olmak istedi. Hastane önünde gazetecilere kısa bir açıklama yapan Fadime Çil, "Biz bir çığır açtık. Herkesin organ bağışında bulunmasını istiyoruz. Acılı aileye destek olmaya geldik. Biz bu açıyı yaklaşık 4 ay önce yaşadık. Ama bugün gururluyuz" dedi.

Tevfik Yılmaz'ın kornealarını alan Dr. Fazıl Minareci, operasyonunda devam ettiğini ancak kendisinin hastanın sadece kornealarını aldığını ifade ederek, "Korneaları sorunsuz bir şekilde aldım. Acılı aileye başsağlığı diliyorum" dedi.

Organların alımı devam ederken, operasyonun iki saat sürmesi bekleniyor. Alınan organlar Antalya ve Ankara'ya uçakla İzmir'e ise karayolu ile gönderilecek.

Oğlunun organlarını bağışlayan baba Mehmet Yılmaz ise, kameralara konuşmaktan kaçınırken; acılarının büyük olduğunu ifade ederek bağış yapmayı kabul ettiklerini ve herkesin aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğini ifade etti.

OPERASYON SONA ERDİ

Uşak'ta geçtiğimiz günlerde intihar girişiminde bulunduktan sonra tedavi gördüğü hastande beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın organları, 3 ayrı ekip tarafından 6 saat süren operasyonla başarıyla alındı. Antalya, Ankara ve İzmir'den genel üç ayrı ekip adeta zamanla yarışarak gece boyunca operasyon gerçekleştirdi. Toplam 30 kişiden oluşan ekibin çalışmaları sabah karşı saat 05.20 sıralarında bitti.