Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Genelkurmay Başkanımız dün akşam döndü. bugün görüşeceğiz ama ana konumuzun Suriye olduğunu biliyoruz. Sadece bölgemiz için değil, dünya için büyük bir tehdit konumuna gelen DEAŞ, bunun gibi terör örgütleriyle mücadele ve bu mücadelenin nasıl yapılacağı konusunda görüş alışverişi yapılıyor. Orada Türkiye’nin desteklediği Fırat Kalkanı Operasyonu var. Orada Rusya var, İran var, koalisyon güçleri var, Amerika’nın harekatı var. Orada başka terörist unsurlar var. Böyle bir coğrafyada koordinasyonun yol kazalarının olmaması, ülkeleri karşı karşıya getirecek telafisi imkansız gelişmelerin olmaması için güçlü bir koordinasyona ihtiyaç var. Orada değerlendirildiğini biliyorum” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR 

Işık, Münbiç harekatının detayları hakkında yöneltilen bir soru üzerine şu cevabı verdi:  “Münbiç, çok büyük oranda Arap nüfusun yaşadığı ve orada kesinlikle PYD’nin bulunmaması gereken bir yer. PYD/YPG buraya gelince, ‘Bu kantonları birleştirme girişimidir, bunu biz asla kabul etmeyiz’ dedik. Bunun üzerine ABD, Türkiye’ye gerek başkan düzeyinde, gerek savunma bakanı düzeyinde, gerekse genelkurmay ve askeri düzeyde söz verdi. ‘Evet YPG/PYD Münbiç’ten çekilecek’ dediler. Bugüne kadar sözlerini tuttuklarını söyleyemeyiz ama Türkiye için bu bir kırmızı çizgidir. ABD’nin önceliği Rakka operasyonu olduğu için Münbiç’te bir şey istemiyor, Rusya’nın kendine göre bir hesabı var. Herkes bir bayrak çekiyor ama herkesin bayrağını taşıyanın da YGP olduğunu görmemiz lazım. Burada YPG başına geleceği bildiği için rejimin ve Rusya’nın bayrağını çekiyor ama fiilen onlar sahada. Koalisyonun da, Amerika’nın da, Rusya’nın da görmesi gereken temel unsur YPG’nin herkese taşeronluk yaptığıdır.”

RAKKA OPERASYONU 

Son dönemde yapılan hazırlıkların Rakka operasyonu üzerine gerçekleştirildiğinin altını çizen Işık, “Rakka kesinlikle PYD/YPG unsurlarıyla değil de o bölgenin kendi insanlarından oluşan insanlardan olmalıdır. Bu PYD/YPG’yle yapılırsa, belki DEAŞ’a karşı bir başarı elde edilebilir ama bu bölgedeki sorunu çözmez, aksine çok daha büyük sorunların fitilini ateşler. Bölge unsurlarıyla, mesela Özgür Suriye Ordusu’yla bu yapılırsa biz de destek veririz, ABD de destek verir ve bu defa hem DEAŞ sökülmüş olur, hem de bölge kalıcı istikrarı sağlamış olur. ABD şuanda bu konuda karar aşamasında” açıklamasında bulundu.

BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMİMZİDE YOK

Bedelli askerlik ve profesyonel askerlik konusundaki sorulara açıklık getiren Işık, “Kanunen tecil hakkı olanlara yapılıyor. Makul mazereti olmayanların askerlik ödevini yerine getirmesi gerekiyor. TSK adım adım profesyonel orduya geçiyor. Bundan 10 yıl önce subay ve astsubayın dışında uzman çavuşlar vardı, şimdi uzman erbaş ve usta er var. Bu süreçte TSK’nın yükümlü ere ihtiyacı var. Bunu mağduriyet olarak görmek doğru değil. Bu bir hak ve görevdir, yapılması gerekiyor. Şuana kadar 2 milyon 800 bin kişinin meşru sebeplerden dolayı askerliğini tecil ettirdiğini kamuoyu biliyor zannediyorum. Bakaya sayısı da 450 bin civarında bu durumdakilerin vatani görevlerini yerine getirmeleri önemli. Şuanda terörle mücadele sürüyor, bir taraftan Fırat Kalkanı Harekatı yapılıyor. Böyle bir durumda bedelli gündemimizde yok” ifadelerini kullandı.