Boyunda büyük ağrılara neden olan boyun düzleşmesi insan hayatını olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Boyun düzleşmesinden doktor yardımı ile kurtulmak mümkündür.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Boyun röntgeni ya da boyun MR’ı ile boyun düzleşmesi teşhisi net olarak yapılabilmektedir. Fakat doktorlar film öncesinde yapılan fiziksel muayene ile de anlayabilir. Doktorlar yaptıkları fiziksel muayene sırasında, boyun ve çevresinde ağrı olup olmadığına, başınızı arkaya, öne ne kadar yatırabildiğinize ve sağa, sola ne kadar çevirebildiğinize, boyun ve omuz kaslarında kas spazmı olup olmadığına, ellerinizde güç kaybı yaşayıp yaşamadığınıza ve el yada kollarda hissizlik olup olmadığına bakar.

Bu muayeneler sonrasında sizi kontrol eden doktor düzleşmenin derecesini net olarak anlamak ve sinirlere baskı olup olmadığını belirleyebilmek için boyun röntgeni veya MR filmi görmeye gerek duyabilir.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Var mıdır?

Boyun ağrıları ile kendisini gösteren boyun düzleşmesi hastalığının tedavisi mümkündür. Düzleşmiş olan boyun kavsi tekrar eski haline döndürülebilir. Bu alanda uzman doktorlar size boyun kavsini yeniden oluşturan bir egzersiz programı, mobilizasyon teknikleri, gerekirse elle yapılan hafif germe ve boyun yastığı kullanımı ve duruşu düzeltme çabaları 2-3 hafta içerisinde rahatsızlığınız konusunda olumlu sonuçlar almaya başlar. Boyun düzleşmesi sorununuz iyileştikten sonra da verilen egzersiz programını yaşam alışkanlığı haline getirmek boyun fıtığının oluşmasına karşı önemli ölçüde koruma sağlar. Hastanın ağrı ve şikayetleri boyun kavisinin eski haline getirilmesi ile tamamen ortadan kalkar. Hasta bu sayede ileriye dönük boyun fıtığı riskinden de kurtulmuş olur. Boyun kavsi tedavi ile eski haline döner ve hasta günlük yaşamına devam eder.

Boyun düzleşmesinin iyileşmesi için sadece aletlerle yapılan fiziksel tedavi yeterli olmaz. Mutlaka Boyun kavsini düzeltici bir egzersiz programı uygulanmalı ve günlük yaşam alışkanlıkları değiştirilmelidir. Boyun düzleşmesinde boyunluk kullanımı şiddetli ağrılı 3-4 günlük dönem dışında faydadan çok zarara neden olur. Aylarca takılması önerilen boyunluk tedavileri günümüzde uygulanmamaktadır. Boyun düzleşmesinin tedavisinde genel olarak egzersizler tercih edilmekte ve bu sayede boyun ağrısı azaltılmaktadır.

NOT: Bu bilgileri doktorunuza danışmadan ve doğrulatmadan uygulamayınız.