Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur yaptığı açıklamada, günün en sıcak saatleri olan 10.00 ve 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması, dışarıda bulundukça açık renkli, hafif ve bol giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Sık sık sulu gıdalar ve suyun tüketilmesinin dikkat edilmesi gereken konuların başında geldiğini söyleyen Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, “Son günlerde ilimizde hava sıcaklığı ve nemdeki artışın insan sağlığını olumsuz etkileyebileceği göz ardı edilmeden, özellikle dört yaşından çocuklar, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız, gebeler, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) açık alanda çalışan vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm halkımızın gerekli tedbirleri alması önem arz etmektedir” dedi.

“ÇOCUKLARI ARABADA BIRAKMAYIN”

Günün en sıcak saatlerinin 10 ila 16 arası olduğuna dikkat çeken Külekçi Uğur, çocukların asla park edilmiş araçlarda bırakılmaması konusunda uyardı. Güneşten korunma yollarını sıralayan Aslıhan Külekçi Uğur, şöyle dedi:

“Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif ve bol giysilerin tercih edilmesi, geniş kenarlı şapkaların giyilerek mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalınmaması, aşırı hareketlerden kaçınılması, sık sık sulu gıdalar ve su tüketilmesi dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanların kapalı, park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması çok önemlidir. Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında denize girilmemesi ve güneşlenilmemesi son derece önemli olup bu saatlerin dışında denize girmek isteyenlerin mutlaka güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmaları, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almaları ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemeleri dikkat edilmesi gereken diğer hususlardır. Bununla beraber güneşten koruyucu kremler kullanarak da güneşte fazla kalınmamalıdır. Çünkü UVA gibi güneş ışınları ki bunlar derideki bağışıklık sistemi ve deri yaşlanmasından sorumludur. Güneş kremi olsa da deriye ulaşabilir. Güneş ışınlarının deri kanserine sebep olan en önemli nedenlerin başında geldiği ve en önemli koruyucu önlemin güneşten kaçınmak olduğu unutulmamalıdır. Spor yapmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınması, ağır fizik aktivitelerden kaçınılması gerekmektedir.

Aşırı sıcak havalarda fazla egzersiz yapan kişilerde bacak krampları görülebilir. Dış ortam sıcaklığı fazla olmadığı halde aşırı egzersiz yapan kişilerde de olabilir. Böyle bir durumda kişi serin bir yere alınmalı, sırt üstü yatırılmalı ve dorudan tuz alması sakıncalı olacağından bir litre suyun içerisine ya da meyve suyuna bir çay kaşığı tuz atılarak hazırlanan içecekler verilebilir. Ağrılı kaslara masaj yapılmamalı ve kişi yaptığı işe dönmemeli ve dinlenmelidir. Aşırı sıcak etkisinde kalan kişilerde bulantı, kusma, baş ağrısı ile belirgin tablo ortaya çıkar.

Deri soluk, nemli ve soğuktur. Nabız hızlı, düşük tansiyon ve huzursuzluk gibi sıvı kaybına bağlı şok belirtileri görülebilir. Böyle durumlarda kişi hemen serin bir yere alınmalı ve sırt üstü yatırılır. Şok belirtileri varsa ayaklar yükseltilir. Ağızdan sıvı verilir. Sağlık kuruluşuna gidilir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Özellikle bebekler, gebeler, 65 yaş ve üstü kişiler ve kronik hastalığı olanlar çok daha dikkatli olmalıdır. Her gün en az iki, iki buçuk litre sıvı tüketilmelidir. Yemeklerde hafif, az yağlı sebze yemekleri, meyvenin yeterince tüketilmesi tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Doktor tarafından sıvı alımının kısıtlandığı durumlarda veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktorun tavsiyesi ile günlük sıvı tüketimi ayarlanmalıdır. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemelidir.”