Başbakan Yardımcısı Babacan ve Maliye Bakanı Şimşek, Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) Tanıtım Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan, memur zammına ilişkin soru üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylamasıyla beraber memurlarla kamu işveren kesimi arasında yeni bir dönem başladı. Yeni yasal düzenlememiz 2010 yılındaki anayasa değişikliğimizi geriye olarak da yürürlüğe girdi. Bundan sonra toplu görüşme dönemi yok, toplu sözleşme dönemi var" dedi.

Yasanın aynı zamanda 30 günlük bir takvim içerdiğini ifade eden Babacan, takvim içerisinde bir görüşme ve daha sonrası için de sözleşme trafiği başlayacağını belirtti. Babacan, bütçede bazı varsayımlar olduğunu söyleyerek, bu bütçe varsayımlarıyla memurların beklentilerinin buluşturulmasının bir müzakere süreci olduğunu ifade etti.

Babacan, "Bu müzakere sonucunda umarız ki en iyi şekilde bu kararlar alınır. Bugün için bizim herhangi bir yüzde söylememiz, herhangi bir rakam ifade etmemiz olayın tabiatı gereği mümkün değil. Öncelikle masaya oturulacaktır. Ümit ederiz ki Türkiye için, tüm memurlarımız için hayırlı bir sonuç ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

Memur-Sen'in yüzde 14-16'lık talepleri hakkındaki düşüncesinin sorulması üzerine Babacan, ''Bunları konuşmak için çok erken, önümüzde 30 günlük takvim var. Bu takvimi hep beraber izleyelim'' yanıtını verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de aynı soruya verdiği yanıtta bütçenin imkanlarının sınırlı, ülkenin imkanlarının da kıt olduğunu belirterek, 'Tabii ki çalışanlarımız bizim için çok önemli ama öte yandan da bizim için önemli olan diğer bir boyut var. Ülkenin geleceğine alt yapısına, eğitimine, Ar-Gesi’ne kaynak ayırmaya devam etmemiz lazım'' dedi.

Babacan, toplantıda konuşulan KEÖS'ün vatandaşa nasıl yansıyacağıyla ilgili olarak, "Bu projenin en önemli yanı devletin elindeki nakdi verimli bir şekilde kullanması. Bu nakit vatandaşlarımızdan topladığımız vergidir. 74 milyonun hakkı olan bir değerdir. Bu değeri daha verimli, daha yerinde kullanabilmek anlamına gelecek" diye konuştu.

Maliye Bakanı Şimşek ise, yıllık 20 milyon ödeme işleminin elektronik ortamda yapılmasının vatandaşa faydasının çok büyük olduğunu belirterek, "Vatandaşımıza ödemeler zamanında yapılacak. Bence bu çok önemli. Orada hatalar minimuma indirilmiş olacak. El yordamıyla yapılan işlemler şimdi elektronik ortamda yapılacak. O açıdan çok faydalı. Bir de kayıt dışı ile mücadelede bu türden sistemlerin bize katkısı büyük" dedi.