Burkay, "Öcalan'ın bu yönde vereceği karar etkili olur. Bu süreci sabote etmek isteyecek bir takım odaklar olacaktır ancak hem hükümetin hem muhalefetin hem de BDP'nin bu çabaları boşa çıkarmak için gerekli adımları atması gerekir." dedi.

MİT ve Abdullah Öcalan arasındaki görüşmeleri değerlendiren HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, görüşmeleri olumlu bulduğunu, Öcalan'ın silahların susması konusunda vereceği kararın PKK üzerinde etkili olacağını belirtti. Hem silahlı teröristler üzerinde hem de kadrolar üzerinde etkili olacak kararın olumlu sonuçlanması için hükümetin de dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kemal Burkay, "Ben de öteden beri PKK'nın silah bırakmasından yanayım. Öcalan, bu doğrultuda çarı yapacaksa olumlu olur. PKK'nın silah bırakması için gerekli adımlar atılmalıdır. Umarım ki bu kez devlet kararlı davranır.

Yani PKK silah bırakırken, devlet de güven verici adımlar atar. Bunlar yaşanırsa süreç başarıyla sonuçlanır." şeklinde konuştu.Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve BDP'li Ayla Akat ile Meral Danış Bektaş'ın, Öcalan'la yaptığı görüşmeye de değinen Burkay, "Bu görüşme sadece hükümetle Öcalan'ın görüşmesi olarak kalmıyor. Ne konuşulduğu konusunda siyasal planda çalışma yapan örgütlerin kendileri de bundan haberdar oluyor. Önümüzdeki günlerde nelerin görüşüldüğü kamuoyuna yansıyacak ve daha uygun yorumlar yapabileceğiz." ifadelerini kullandı.

'BDP'NİN OLUMLU YAKLAŞIMI SÜREÇTE ETKİLİ OLUR'

BDP'nin olumlu bir çizgide hareket etmesinin süreç için etkili olacağını da vurgulayan Burkay, "BDP silahların bırakılması yönünde irade beyan ederse sonuç almak daha kolay olur. Geçmişte BDP yeterince karalı davranmadı. 'Muhatap İmralı'dır' dedi. Özellikle de silahların susması konusunda. Silah kullananlar PKK'lıdır. Onu susturması gereken Öcalan'dır ama BDP bu süreçte etkili olabilir ve olmalıdır." dedi.

İçeride ve dışarıda süreci sabote etmek isteyecek bir takım odakların olabileceğine dikkat çeken Burkay, bu çevrelerin PKK'nın içinde parmağı olan kesimler olduğunu söyledi. Süreci baltalamak isteyenlere karşı hem hükümetin, hem muhalefetin hem de BDP'nin dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

'PKK'NIN İÇİNDE ELİ OLAN DERİN ODAKLAR ÇÖZÜM İSTEMEZ'

Dağdakilerin nasıl davranacağını kestirmenin kolay olmadığını anlatan Burkay, şu ifadeleri kullandı: "Bunu şimdiden bilemeyiz. Dağdakilerin hareket tarzı nasıl olacak? Bir ihtimal, içlerinde olumlu düşünmeyenler çıkabilir.  Eğer Öcalan çağrı yaparsa sanıyorum ki onların buna direnmesi zor olur. Sabote etmek isteyenler olacak. PKK'nın içinde ve dışında. Suriye, İran ve bir takım derin odaklar... PKK'nın içinde elleri bulunan derin odaklar çözüm istemez. Bu kesimler bundan sonra da ellerinden geleni yapmaya çalışacaklar. O yüzden dikkatli olmak gerekir."

Hükümete de uyarı da bulunan Burkay, kamuoyuna güven verecek ve Kürt sorununu çözümü yönünde adımlar atılması gerektiğini belirtti. Silahlar bırakılmadan güven verici adımlar atılmasının zor olduğunu belirten Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü: " Ancak silahları bırakma süreci başlarsa bir yumuşama olur. Dağdakileri diğer ülkelere sürmek değil, onların doğrudan Türkiye'ye dönmelerini sağlamak lazım. Siyasi af gündeme girer, siyasetin kanalları açılır. Yeni bir sayfa açmak lazım.

Bir dönemi kapamak lazım ve onun yaralarını sarmak lazım. Kürt sorunun çözümü lazım. Köklü adımlar atmalı hükümet. Adımların birbirine izleyecek şekilde olması gerekir. Her şey çok kısa sürede olmayabilir ama bu bir süreç işidir. Bazı adımlar paralel olarak atılır. Ancak her şeyden önce silahların susması gerekir. PKK'nın silah bırakması bunu takip etmeli. Hemen sonrasında da Kürt sorununun çözümüne yönelik girişimlerde bulunulmalı."