Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz politikasıyla ilgili, ''Söyleyeceklerimizi söyledik. Bu saatten sonra söylenecek her şey zaman kaybı olur. Ümit ediyorum ki, arif olan da anlar. Arif olması için illaki Merkez Bankası başkanının adının 'arif' olması gerekmiyor'' dedi.

Bakan Çağlayan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ihracatçılar, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.

Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerinde tarım ihracatını 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Çağlayan, ''Değerli Bakanımızın yaptığı önemli çalışmalarla, Türkiye hayvancılık ve tarım ürünleri üretim ve ihracatında çok daha iyi günlere yol alıyor'' dedi.

Tarım ürünlerinin ihracatın içindeki önemine değinen Çağlayan, bu toplantı sayesinde, sorunları süratle çözmek için iki kardeş bakanlık olarak birlikte değerlendirmelerde bulunacaklarını söyledi.

Çağlayan, konuşma metninde Merkez Bankası ile ilgili konuların da bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Ama onunla şimdi zaman kaybetmeyelim. Söyleyeceklerimizi söyledik. Bu saatten sonra söylenecek her şey zaman kaybı olur. Ümit ediyorum ki, 'arif olan da anlar'. Arif olması için illaki Merkez Bankası başkanının adının 'arif' olması gerekmiyor. Ümit ediyoruz ki, dile getirdiğimiz bu hususlar bir an önce değerlendirilir. Şu anda kendisi için en uygun ortamın olduğu, birçok ülkenin dünya ekonomik yarışından kopmuş olduğu bir ortamda, Türkiye ekonomisinin aradaki farkı kapatıp, aradaki farkı açabilecek çalışma ve tedbirleri inşallah olur.''

EKİM AYI İHRACATI BEREKETLİ

Bakan Çağlayan, tarımsal ürünlerin ihracatı ile ilgili bilgiler de verdi.

Çağlayan, 1 Ekim-18 Ekim tarihleri arasında toplam ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,4'lük artışla 8 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''Bu da Ekim ayı ihracatımızın bereketli olduğunu gösteriyor'' dedi.

Söz konusu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım ürünleri ihracatının da yüzde 23,3 artış gösterdiğine dikkati çeken Çağlayan, 1-18 Ekim arasında tarım ürünleri ihracatının 1 milyar 193 milyon dolar olduğunu söyledi. 

Çağlayan, 1 Ocak-18 Ekim tarihleri arasında tarım ürünleri ihracatının yaklaşık 14,9 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, ''Burada da yüzde 10'luk bir artış var. Toplam ihracat içerisindeki payı da yüzde 13,6'' dedi.