Herkes onları unuttu Volkan Canalioğlu unutmadı. CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu belde belediye başanları il ilgili çok önemli bir meseleyi meclise taşıdı. İşte o kanun teklifi…
5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ve gerekçesi sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

M.Volkan CANALİOĞLU
CHP Trabzon Milletvekili

GENEL GEREKÇE

5682 Numaralı Kanun’un 14. maddesi A bendinin 3. fıkrasında  Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarına görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir ibaresi yer almaktadır.

Belde belediye başkanları ise bu haktan yararlanamamaktadır.

Seçilme usulü ve çalışma esaslarına bakıldığında ise belde belediye başkanlarının büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarından bir farkı yoktur.

Yerleşim yerleri ve nüfus kıyaslamaları yapıldığında bazı beldelerin ilçelerden daha fazla nüfus barındırdığı da görülmektedir.

Ayrıca bir çok belde belediyeleri konum itibari ile turistik açıdan oldukça önemli konumlara sahiptir. Tarihi ve kültürel özellikleri barındırmaları sebebiyle de yurtdışı organizasyonlar ve fuarlara ev sahipliği yapmakta ya da ev sahipliği yapan ülkelerle sürekli irtibat halinde olmaktadırlar.

Bu kanun teklifi ile belde belediye başkanlarına da hususi damgalı pasaport ( yeşil pasaport ) alma hakkı verilerek, belediye başkanları arasındaki eşitliğin sağlanması ve emekli olduktan sonrada bu haktan yararlanmaları amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1-Genel gerekçe doğrultusunda bir düzenlemedir.

MADDE 2-Yürürlük maddesidir.

MADDE 3-Yürütme maddesidir.