Çavuşoğlu, Karşıyaka ilçesinde bulunan seçim koordinasyon merkezinin  (SKM) açılış töreninde, boynundaki Karşıyaka spor Kulübünün atkısıyla yaptığı  konuşmaya, "Karşıyaka'yı çok seviyoruz. Karşıyakaspor’u da İzmir'i, İzmirlileri  de çok seviyoruz." sözleriyle başladı.

Açılışa katılanların "Kaf Sin Kaf" sloganı üzerine "Yürü be Karşıyaka,  kim tutar seni?" diyerek karşılık veren Çavuşoğlu, şampiyon Karşıyaka'nın  bayrağını da İstanbul takımları gibi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne astırdığını  belirtti.

Seçim öncesi kampanyaların sürdüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "Birbirimize  saldırarak değil, hoşgörü içinde kendimizi anlatarak seçime gitmemiz lazım. bugün  aslında daha uzun vakit ayırmak istedim, Atatürk Caddesi'nde esnafımızla ve  vatandaşımızla buluşmaya fakat CHP'nin de orada bir programı varmış. CHP'li  arkadaşları rahatsız etmeyelim diye, onlar kendisi devam etsin. Bu programdan  sonra vaktimiz olacaksa kısa bir yürüyüş yaparız. Birbirimize karşı hoşgörülü  yaklaşmamız lazım." diye konuştu.

Çok önemli bir referanduma giderken doğruları konuşmak gerektiğine  dikkati çeken Çavuşoğlu,  anayasa paketinin içindeki maddeleri medeni şekilde  tartışmak istediklerini anlattı.

Kara propaganda ile korkutarak, nefret söylemleriyle alınacak sonucun  doğru olmayacağına işaret eden Çavuşoğlu, "Seçim gelir referandum gider, Vatandaş  tercihini yapar ama nefret tohumu devam eder." diye konuştu.

"Bu kadar düştünüz mü?"

Vatandaşlara karşı dürüst olmak gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu,  şunları dile getirdi:

"Yani 'Cumhuriyet elden gidiyor.' olmaz.. Cumhuriyet 100. yılına  gidiyor, kimsenin elinde değil. Türkiye Cumhuriyeti, 100. yılına prensipleriyle,  ilkeleriyle ve hedefleriyle gidiyor.  Muhtara gideceksin, 'Muhtar 'Hayır' ver  çünkü muhtarlık kalkıyor.' olmaz, yalan olur. Bunlar öyle bir noktaya gittiler ki  Antalya'daki gariban Ruslara, TC vatandaşlığı alan Ruslara, 'Rejim değişiyor,  şeriat geliyor, 16 Nisan'da sizi zorla Müslüman yapacaklar.' diye korkutmuşlar.  Çok ayıp bir şey, komik ama çok ayıp. Bu kadar düştünüz mü?"

"Hayır" kampanyası yürütenleri anlamakta zorluk çektiklerini belirten  Çavuşoğlu, "Anayasa paketinin içeriğini anlatarak neden 'Hayır' verilmesi  gerektiğini anlatsınlar, oradaki tarafsız kişilerin yüzde 75'i doğrudan 'Evet'  verir. Ondan korkuyorlar, o yüzden içeriğe girmek istemiyorlar." ifadelerini  kullandı.

"Getireceğimiz sistem Türkiye'nin sigortasıdır"

Çavuşoğlu, Türkiye için şahısların değil, sistemin önemli olduğuna  işaret ederek, bugünkü istikrarın sebebinin sistemden değil, Ak Parti  iktidarından kaynaklandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir fani, bir kul olduğunu  belirten Çavuşoğlu, "Kendisi de söylüyor, bir sonraki seçime yetişeceğinin  garantisi mi var? Peki ya sonrası? Hep şahıslara mı bağlı olacak Türkiye'nin  geleceği?" diye sordu.

Çavuşoğlu, sistemi güçlendirmek istediklerini vurgulayarak, şöyle  konuştu:

"Getireceğimiz sistem Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye için  elzemdir, Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'nin sigortasıdır, demokrasiyi  güçlendirmemiz lazım. Güçler ayrılığını tesis etmemiz lazım. Kuvvetler ayrılığını  tesis etmemiz lazım. Kuvvetler arasında ayrılık olsun ki hiç kimse elindeki gücü  suistimal edemesin. Kuvvetler ayrılığı öyle bir güçlü olsun ki tüm kurumlar  birbirini çok iyi denetlesin, istikrar devam etsin, keyfi işlemler olmasın. Bunu  yapıyoruz. Yargının bağımsızlığının yanında, yargının tarafsızlığı olsun ki  adaletin tecelli edeceğinden şüphemiz olmasın. Bugün yargıya güvenen var mı  aranızda? Ben de güvenmiyorum yargıya.

Böyle mi gidecek? Yargının, adaletin tecelli edeceğinden şüphemiz  varsa geleceğe emin adımlarla ilerleyebilir miyiz? Anayasada bunların hepsi var,  yeni pakette."

AK Parti ve MHP'nin vatan, millet sevgisinden kimsenin şüphesi  olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Keşke CHP de olsaydı bu anayasada ama  ayrıldı, gitti iki gün içinde ama CHP olmadı diye ben Türkiye için önemli  kararlarda duracak mıyım kardeşim? Keşke 4 partili komisyondan da yeni anayasa  çıksaydı. 60 maddeyi bile, konsensus vardı, Meclis'e getirmediler, bizim bir  şeyler yapmamız lazım, sorumluluk var bizde." ifadelerini kullandı.

"Avrupa neden 'Hayır' için çalışıyor?"

"Avrupa ülkelerine ne oluyor, neden 'Hayır' için çalışıyorlar?" diye  soran Çavuşoğlu, Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsız olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Avrupa'da "Evet" çalışmalarına ve vatandaşlarla buluşmaya  engel olunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bizim gidişlerimizi, özellikle oradaki vatandaşla buluşmamızı  engelleyerek kime destek veriyorlar? PKK'ya vermiyorlar mı, FETÖ'cülere sahip  çıkmıyorlar mı? Son günlerde bazıları diyor işte, 'Tam emin değiliz, FETÖ'nün  arkasında olduğundan.' Bilmezler mi? Çok iyi biliyorlar. Bugün FETÖ'yü kim  savunuyorsa darbenin arkasında da o var. Darbe başarısız oldu diye kuduruyorlar.  O gece saat 03.00'te 'Darbecilere nasıl muamele edeceksiniz?' diye beni  sorgulamaya kalkanlar oldu. Önce halimi, hatırımı sor."

FETÖ'cülerin, PKK'lıların "Hayır" için çalıştığına dikkati çeken  Çavuşoğlu, "Bunlara haddini bildireceğiz, bu öyle bir referandum ki hem  Türkiye'nin geleceği ile ilgili karar vereceğiz hem de Türkiye, İslam  karşıtlarına, teröristlere, hainlere öyle bir Osmanlı tokadı indireceğiz ki bir  daha sesleri çıkamayacak." dedi.

Çavuşoğlu, "15 günümüz kaldı, madde madde anlatacağız. Gerçek neyse  onu anlatacağız, abartmayacağız çünkü millet bize güveniyor. Onun için yetki  veriyor. 'Cumhuriyet elden gidiyor.' diyene sor, ne katkın oldu cumhuriyete?  Millet sana neden yetki vermedi, güvenmiyor?" diye sordu.

Laikliğin bugün gerçek anlamda uygulandığını ifade eden Çavuşoğlu,  sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz gelmeden önce laikliğin yorumu yasakçıydı. O yasak, bu yasak.  Namaz kılmak yasak, Kur'an okumak yasak, imam hatibe gitmek, başörtüsü yasak,  sakal yasak, nefes almak yasak. Herkese serbest, halka zulüm. Bunlara sorun,  gerçeklerin dışında konuşanlara bizim soracak sorularımız var. Bu tipler  cumhuriyetten geçinen tipler, cumhuriyete katkısı yok, sülük gibi kambur, hiçbir  katkısı yok. 'Cumhuriyet elden gidiyor'. Cumhuriyet o dar zümrenin elinden  gidiyor, 80 milyona ait cumhuriyet, bir kişinin değil, gerçek sahibine, millete  dönüyor."

Konuşmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karşıyaka  SKM'nin açılışını yaptı.

Esnaf ziyareti

Çavuşoğlu, daha sonra Kemalpaşa Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti.  Yanına gelen vatandaşların taleplerini geri çevirmeyen Çavuşoğlu, birlikte  fotoğraf çektirdi.

Bir vatandaşın, "Karşıyaka'ya stadyum yapılmasını istiyoruz." demesi  üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Karşıyaka'da bir stadyum olması gerektiğini,  bu talebi Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a ileteceğini belirterek,  Karşıyakaspor'un da futbolda daha iyi bir yerde olmasını arzuladıklarını ifade  etti.