Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yaptığı açıklamada 2012 yaş çay alım fiyatının 1.22 lira olarak belirlendiği bildirildi.

Tarım ve Havyancılık Bakanı Mehdi Eker konuşmasında bu yılın tüm üreticilere hayırlı olmasını dileyerek “Değerli çay üreticileri 2012 yaş çay alım kampanyasının da Rize’miz başta olmak üzere tüm bölge milletimize hayırlı ve bereketli kazanca vesile olmasını diliyorum. Çay bitkisi Türkiye için özel bir bitki, tüm Avrupa kıtasında sadece Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay yetişiyor. Dünya genelinde de çay üretimi bakımından önemli bir ülkeyiz. Sudan sonra en önemli sıvı tüketimimiz çay haline gelmiştir. Aynı zamanda ekonomik değeri olan bir bitki olan çay, 200 binin üzerinde bir üreticimizin geçim kaynağıdır. Türkiye 2011 yılında 227 bin ton çay üretildi. Ülkemizde üretilen ayın büyük bir kısmını tabii ki Rize üretiyor. 760 bin dönüm alandan üretilen çayın yaklaşık veriminde yüzde 60’lık bir artış var. Bunun tamamının Çaykur tarafından alınma imkanı yok neticede devlete ait bir şirket ve önemli bir kapasiteye sahip. Ama çayın tamamını işlemesi gibi bir kapasiteye sahip olmadığından özel sektöründe alımı söz konusu oluyor” dedi.

Çay bitkisinin Doğu Karadeniz Bölgesi için önemli bir ürün olduğunu dile getiren Bakan Eker “Bu topraklarda verimli bir çay üretimini devam ettirmek istiyorsak ürünümüze özen göstermeye değer vermeye devam etmeliyiz. Bakanlık ve hükümet olarak tarımın diğer ürünlerinde olduğu gibi üretici lehine karar alarak yaş çay alımında prim uygulamasına geçtik. 2003 yılında başlattığımız 917 milyon lira çay üreticisine prim ödemesi gerçekleştirdik. 400 milyon lira da budama tazminatı ödedik. Toplamda ise 1 katrilyon 315 lira prim ve budama tazminatı ödemişiz. 2011 yılında süresi biten budama tazminatı ödemede 7 yılın dolması nedeniyle çay tazminatını ödemeye devam etme kararı aldık ve bunun süresini 10 yıla çıkardık. Çaylık alanların tespiti konusunda yeni uygulamaların devreye girmesiyle, ekilen alanların yeniden tespitini yapıp ruhsatsız alanların ruhsatlandırılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ağustos ayında çalışmalarımız başlatıp ruhsat sorunun çözmeyi planlıyoruz. Halı büyüklüğünde alanlarda yüz binlerce kişi tarafından hasat edilen bozulma riski kısa süre olan ürünlerinden pazarlamadan kalite tespitine işlenmesine ticaretine kadar birçok sorunu var. Bunları çözmek için Ulusal Çay Konseyi kurduk. Bütün ilgili toplum kesimlerini ilgili kuruluşları da konseye alıp mevcut sorunların giderilmesi konusunda çalışmalar yaptık. Kaçak çayın önlenmesi, organik çay üretimi, Türk çayının genetik olarak tescil edilmesi gibi konularda çalışmalarımız oldu” şeklinde konuştu.

2012 yılı için hükümet olarak çay üreticisini mağdur etmeyeceklerini kaydeden Bakan Mehdi Eker “Görevde olduğumuz sürede çay üreticilerin mağdur olmaması yönünde çay fiyatlarını belirledik. 2012 yılında 1,1 liralık fiyatı yüzde 12’lik prim destekleme fiyatıyla toplam 1 lira 22 kuruşa çay alım fiyatlarını belirledik.

Başbakanımızın talimatı ile Çaykur’la anlaşma yaptık ve alımdan sonra ise bir ay içerisinde ödemeler yapılacak. Ödemelerde bir gecikme olmayacak bu konu önemli” diyerek konuşmasını sonlandırdı.