Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması kapsamında emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında gözaltı kararı çıkartıldığı bildirildi.

'DEMOKRASİYE BALANS AYARI YAPTIK' DEMİŞTİ

 

Ergenekon soruşturması kapsamında eski Genelkurmay II. Başkanı Çevik Bir, 28 Şubat’la ilgili olarak ’şüpheli’ sıfatıyla Savcı Öz’e ifade vermişti.

28 Şubat’ın müdahalesinin mimarlarından olan Çevik Bir, o dönemi “Demokraside balans ayarı yaptık” sözleriyle anlatmıştı.

BÇG'NİN FİKİR BABASIYDI

 

Batı Çalışma Grubu (BÇG), Postmodern darbe olarak bilinen 28 Şubat 1997 tarihli Millî Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetimi amacıyla kurulan bir yapıydı. BÇG, Güven Erkaya'nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde faaliyet göstermişti. Fikir babası ise Genelkurmay 2. başkanı Çevik Bir'di.İrticai faaliyet içerisinde olduğunu iddia ettiği kişilere karşı tedbir almak amacıyla kurulan BÇG'nin 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişlediği iddia ediliyor. Yasadışı olarak kurulan bu kurum Mesut Yılmaz hükûmeti döneminde yasallaşmış, birkaç yıl sonra lağvedilmişti. BÇG'nin 27 Mayıs Darbesi'ndeki Millî Birlik Komitesi ve 12 Eylül Darbesi'ndeki Millî Güvenlik Konseyi'nden farkı 28 Şubat 1997'deki askeri müdahalenin öncesinde kurulmuş olmasıydı.

GENELKURMAY HAREKAT BAŞKANLIĞI YAPTI

 

1987’de Tümgeneralliğe terfi eden Bir, bu rütbede 1991-1993 yıllarında Genelkurmay Harekat Başkanlığı, 1993-1994 yılında Somali BM Barış Gücü Komutanlığı (UNUSOM-II) ve Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevlerinde bulundu ve 1994’ten itibaren Genelkurmay Harekat Başkanlığı’na atandı. 1995’te Orgeneralliğe yükselen, 1995-1998 yılları arasında Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Bir, 28 Şubat’ta Genelkurmay 2. Başkanlığı görevini yapmaktaydı.

Ayrıntılar gelecek..