TBMM Başkanı, CHP’lilere, "Milletvekilleri olarak talepte bulunmanız çok doğal. Meclis Başkanlığı’na böyle bir başvuruda bulunmak sizin hakkınızdır" dedi, ancak yorum yapmadı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmede Öztürk ve Aldan, tutuklu milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda hazır edilerek, ant içmelerinin sağlanmasını talep etti.

-CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ: "BU PARTİNİN DEĞİL, PARLAMENTONUN SORUNU"-

Tutuklu milletvekillerinin durumunun kişisel sorunları ve parti sorunu olmadığını dile getiren Öztürk ve Aldan, "Bu parlamentonun, hukukun sorunudur. Parlamentonun işleyişinde bir engel. Bu parlamentonun çözmesi gereken bir sorunudur.Bu sorun çözülmelidir" dediler.

CHP’li milletvekilleri, Anayasa’sının 81. maddesindeki düzenleme uyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ant içmelerinin anayasal bir zorunluluk olduğuna da dikkat çektiler. CHP’liler, tutukluluk halleri gerekçe gösterilerek sekiz milletvekilinin ant içmesi için gereğinin yapılmamasının hukuka aykırı bir işlem olmakla birlikte, aynı zamanda kişisel hak kaybına neden olan bir konu olduğunu da ifade ettiler.

-"MAAŞLARINI ALAMIYORLAR"-

CHP’li milletvekilleri görüşmede tutuklu milletvekillerinin maaşlarını alamadığına da dikkat çekerek, "Maddi yönden sıkıntı çeken insanlar var" dediler.

-ÇİÇEK, DİNLEDİ, "BAŞVURUDA BULUNMAK SİZİN HAKKINIZDIR" DEDİ-

CHP’li milletvekillerini dinleyen TBMM Başkanı’nın, "Milletvekilleri olarak talepte bulunmanız çok doğal. Sizin hakkınızdır. Böyle bir hakkınız var, Meclis Başkanlığı’na böyle bir başvuruda bulunmak sizin hakkınızdır" dediği öğrenildi.

Edinilen bilgiye görüşmede TBMM Başkanı, CHP’li milletvekillerini dinledi ancak talepleri konusunda yorum yapmadı.

-GEÇEN HAFTA BAŞVURUDA BULUNDULAR-

CHP’li Öztürk ve Aldan, TBMM Başkanlığı’na geçen hafta yaptıkları başvuruda; 12 Haziran 2011 günü yapılan genel seçim sonrası çeşitli suçlardan tutuklu bulunan Mehmet Haberal, Mustafa Ali Balbay, Engin Alan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın milletvekili seçildiklerini belirterek, şöyle dediler:

"Anayasa’sının 81. maddesindeki düzenleme uyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin ant içmeleri anayasal bir zorunluluk ise de, geçen süre içinde bu amir hükmün de yerine getirilmediği görülmektedir.

Keza tutukluluk halleri gerekçe gösterilerek sekiz milletvekilinin ant içmesi için gereğinin yapılmaması hukuka aykırı bir işlem olmakla birlikte, aynı zamanda kişisel hak kaybına neden olan bir konudur. Zira bu nedenle başta özlük olmak üzere milletvekillerine tanınan haklardan yararlanmaları da engellendiğinden, aile fertleri mağdur edilmektedir.

Bu nedenle yasama görevini tam anlamıyla ve özgür bir biçimde yerine getirmelerine kadar, Silivri ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıklarıyla gereken yazışmanın yapılarak, Anayasa’nın 81. maddesi uyarınca tutuklu milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul’unda hazır edilerek, ant içmelerinin sağlanmasını saygıyla arz ederiz."(