Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Suriye ile ilgili Meclis'te alınan tezkere konusunda, “Türkiye uluslar arası hukuktan doğan haklarını korumak için böyle bir karar almıştır. İnşallah tezkerenin gereğini yapmak lüzumu hasıl olmaz.” dedi.

İnönü Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılış töreni için Malatya’ya gelen Cemil Çiçek, gazetecilere Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi’ni değerlendirdi.

İNŞAALLAH GEREĞİNİ YAPMAK HASIL OLMAZ

Türkiye’nin uluslar arası hukuktan doğan haklarını korumak için bu tezkerenin çıkartıldığını vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti: “İnşallah o tezkerenin gereğini yapmak lüzumu hasıl olmaz. Suriye yöneticileri ve onu destekleyenler, Ortadoğu zaten kan ve barut fıçısı haline geldi, bunu daha ileriye taşıyacak bir politika içinde olmazlar.


TÜRKİYE SOĞUKKANLI DAVRANDI


Türkiye uluslar arası hukuktan doğan haklarını korumak için böyle bir kararı almak gereğini duymuştur. Konuyu bu şekilde değerlendirmek gerekmektedir. Çünkü belli bir süreden beri maalesef Suriye’de yaşanan gelişmelerden Türkiye ciddi rahatsız oldu. Zaman zaman atışlar oldu. Türkiye sabırla bunları, daha ileri gitmesin diye, soğukkanlı davrandı. Böyle bir tezkereye ihtiyaç olduğu için meclis böyle bir karar aldı.”

MECLİS TARTIŞMA YERİDİR


Tezkere konusunda görüş farklılıklarının tartışılmaması gerektiğine işaret eden TBMM Başkanı, “Meclis tartışma yeridir. Her siyasi partimiz, söz alan her arkadaşımız ülke yararına görüşlerini dile getirdi.’ Niye o öyle dedi, bu böyle dedi’ diye konuşmak yanlış. Zaten herkes ülke yararına düşüncelerini söylesin diye meclis var. Sonuçta meclis Türkiye Cumhuriyeti devletinin elini güçlendirmek için böyle bir karar almış oldu.” şeklinde konuşt.

KARŞIDAN GELENİN KURALLARA UYMASI LAZIM

Türkiye’nin kesinlikle savaş olmasını istemediğinin altını çizen Çiçek, “Bizim kurallara uymamız tek başına kazayı önlemeye yetmez. Karşıdan gelenin de kurallara uyması lazım. Karşıdan gelen sarhoş ise ehliyeti yoksa, arabası yol şartlarına uygun değil ve gelip size çarpıyorsa onu da değerlendirmek lazım. Ama Türkiye kurallara uyuyor.” diye konuştu.