Cinsel istismar affı geçersiz mi olacak?

Bu hafta Genel Kurul'da oylanacak olan düzenlemenin af niteliğinde olduğunu belirterek, milletvekillerinin beşte üçünün oyunu alması gerektiğini savundu. Gök, düzenlemenin yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi tarafından ‘Rahşan affı' gibi iptal edileceğini belirtti. Gök yaptığı açıklamada, AKP'nin bir gece yarısı son dakika önergesi ile daha önce varılmış olan bütün uzlaşmaların üstünü çizdiğini öne sürdü.
Gök, şunları kaydetti:

“Böyle bir düzenlemede özellikle çocuklara yönelik cinsel istismarı ve tecavüzleri meşrulaştıran bir anlayışı cezasız bırakan, erteleyen ve kamu davasının düşmesine yol açacak bir arayış ve anlayış AKP’nin Türkiye’ye dayattığı bir ahlak anlayıştır. Böyle bir ahlak anlayışını reddediyoruz.”
Düzenlemenin geçici, genel ve özel bir af niteliğinde olduğunu savunan Gök, böyle bir düzenlemenin yasalaşmasının ise Anayasa’nın 87’nci, Meclis iç tüzüğünün 92’nci maddelerine göre milletvekili sayısının beşte üçü çoğunluğunun kabulüyle mümkün olduğunu ileri sürdü.
Anayasa Mahkemesinin 1984’te belediye kanuna eklenen bir maddeyi af niteliğinde değerlendirerek, yeterli çoğunluğu bulunmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini anımsatan Gök, 1999’da çıkarılan ve kamuoyunda “Rahşan affı” olarak bilinen düzenlemenin de yüksek mahkeme tarafından Meclis'te nitelikli çoğunluğun oyu ile geçmediği için iptal ettiğini hatırlattı.

DÜŞMÜŞ BİR ÖNERGE

Aynı gerekçelerle AKP’nin önergesini de “düşmüş bir önerge” olarak niteleyen Gök, “Nitelikli çoğunluğun aranması gerekir. Bu konuda yapılacak oylamalardaki irade sakatlığı eğer kanunun tümü üzerindeki oylamada da devam ederse bu, Anayasa Mahkemesine şekil yönünden, iptali yönünden götüreceğimiz tartışmasız olan bu yasanın tüm maddelerinin iptali sonucunu doğuracaktır” dedi.