Bu serviste sunucuların aynı veri merkezinde bulunmaları gibi bir şart yoktur. Birbirlerine bir network ile bağlı olmaları yeterlidir. Bulut sunucu, bir siteye bağlanmak için site hangi veri merkezine yakınsa o veri merkezi üstünden çalışır. Ayrıca bir veri merkezinde sorun olması durumunda diğer veri merkezi çalışır ve sorundan etkilenilmez.

Cloud sunucu, yük dengeli olarak çalışır. Uygulama çalışırken ihtiyaç kadar kaynak kullanır ve o kadar ücret ödenir. Klasik sunucu hizmetlerinde ise durum farklıdır.  Dedicated kiralamak gerekir. Dedicated bazen ihtiyaçtan fazla depolama alanı, bellek ve işlem gücüne sahip olabilir. Bu durumda kullanılmayan kaynağa da ücret ödenmek durumunda kalınabilir. Cloud Server, ihtiyacı kadar kaynak kullanarak çalıştığı için bütçesi çok olmayan web site geliştiricileri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Cloud serverda, sunucuların işlem gücü, bellekteki uygulamalar ve depolama alanı ile ortaklaşa kullanılır. Sunuculardan birinde sıkıntı olması durumunda diğer sunucular çalışmayı sürdürür. Bu sebeple uygulamaların çalışması aksamaz. Dedicated sunucuda ise sunucunun arızalanması durumunda uygulamalar çalışmaz.

Sonuç olarak cloud sunucunun ölçeklenebilir olduğunu söyleyebiliriz. Klasik hostingden maliyet ve kaynak açısından çok daha avantajlıdır.

Cloud Server Avantajları

Bulut sunucunun sağladığı avantajların başında kesintisiz hizmet gelmektedir. Bu hizmet sayesinde hiçbir kayıp olmadan, kendi sitenizi ve müşterilerinin sitelerini barındırmak mümkündür. Normal kesintilerde ise veri kaybı en üst düzeydedir.

Cloud sunucu, yedeklemeyi de oldukça basit şekilde yapmaktadır. Uptime süresinde de maksimumu sağlayan bu hizmetde, müşteriler sıkıntı yaşamdan sorumlu olunan siteler bulundurulabilir. Tek bir sitenizin ya da birden fazla sitenizin cloud sunucu ile alt yapısının kurulması mümkündür. Bunun için birkaç data merkezinden 9-10 server kiralayarak başlanabilir.

Cloud server satın almadan önce dikkat etmeniz gerekenlerin başında bulut sunucu sağlayıcınızın kendini kanıtlamış olması gelmektedir. Aksi durumda, cloud server adı altında aldığınız hizmet çok yanlış bir hizmet olabilir, sık sık kesintiler yaşayabilirsiniz. Bu sebeple size cloud server adı altında başka hizmetlerin satılmamasına ve kandırılmamaya dikkat etmelisiniz.