Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, referandum sürecinde izlenecek kampanya konusunda çelişkiye düşülmemesi ve “söylem birliği” konusunda uzlaştı. Ak Parti ile MHP’nin kendilerine göre kampanya yürütmeleri konusunda görüş birliği sağlanırken, Başbakan Binali Yıldırım, El Bab’da gelinen son aşamayı anlattı. El Bab’da kazınılacak bir başarının hem asker hemde Türkiye üzerinde moral etkisinin olacağı değerlendirmesi yapıldı. Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Bahçeli ile görüştü. Yıldırım, El Bab şehidi Mahmut Uslu’nun cenazesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçti. Burada 1 saat kadar kalan Yıldırım’ın görüşmelerine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Külliye’den ayrıldıktan sonra Yıldırım, saat 15.05’te Köşk’e geldi. Yıldırım’dan 10 dakika sonra da Bahçeli, Çankaya Köşkü’ne giriş yaptı. Yıldırım, Bahçeli’yi şeref kapısında karşıladı. Yıldırım-Bahçeli görüşmesi 45 dakika sürdü.

Stratejiyi konuştular

Anayasa teklifi düzenlemesinin Meclis’te kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifi bugün onayladı. Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından referandum tarihi, 16 Nisan olarak ortaya çıktı. Yıldırım da referanduma kadar olan 2 aylık süreçte kendi partisinin izleyeceği stratejiyi Bahçeli ile paylaştı.

Başbakan Yıldırım’ın son grup toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle teşekkür ettiği belirtilirken, referandum sürecinde de “ortak hareket etme” teklifi geldi. Başbakan Yıldırım’ın, Bahçeli’ye, “Kampanya sürecinde, her iki parti ortak mitingler de düzenleyebilir.

Eğer bu olmazsa, dilde, söylemde birlik sağlanabilir” önerisini getirdi. Yıldırım, Bahçeli’nin son grup toplantısındaki “Milli birlik ve bölünmez bütünlüğümüzün dayandığı temeller tek devlet, tek millet, tek Vatan, tek bayrak ve tek dil ülküsüdür” şeklideki sözlerini de anımsatarak, bu şekilde iki parti arasında “ortak bir sloganın” kullanılabileceğini ifade etti. Ancak MHP lideri Bahçeli’nin bu teklife sıcak bakmadığı ve Anayasa düzenlemesinin TBMM’de geçmesinde ortak hareket etseler dahi Ak Parti ve MHP’nin iki ayrı tüzel kişilik olduğunu anımsattığı öğrenildi. Bahçeli’nin her partinin kendi siyasi görüşü doğrultusunda hareket etmesi gerektiği ancak iki parti arasında çelişki yaşanmaması için söylem birliği sağlanabileceğini dile getirdiği bildirildi. Toplantıda, Başbakan ile Bahçeli arasında, “hayır oyu vereceklerin terörle yanyana getirilmesinin toplumda bir rahatsızlık yarattığı ve kamplaşmayı derinleştirdiği” de gündeme geldi. İki liderin “doğrudan böyle bir söylemin kullanılmaması” yönünde görüşbirliğine vardığı ifade edildi. Yıldırım, yarın Antalya’da belediye başkanları ile Bahçeli de yarın Konya’da parti teşkilatı ile bir araya gelerek referandum sürecini değerlendirecek.

El Bab moral olur

Görüşmede ayrıca Yıldırım, terörle mücadele operasyonları ve El Bab operasyonunda gelinen noktaya ilişkin Bahçeli’ye bilgi verdi. TSK’nın El Bab’ın merkezine doğru ilerlediğini belirten Yıldırım, şehitlere ragmen operasyonların başarıyla sürdürüldüğünü kaydetti. Bahçeli’nin ise El Bab’da kazanılacak bir başanının asker ve Türk halkı üzerinde büyük moral oluşturacağını ifade ettiği bildirildi.

5. kez buluştular

Bahçeli’nin anayasada düzenlemesi yapılması çağrısını yaptığı 11 Ekim tarihinin ardından iki lider beşinci kez bir zirvede görüştü. Yıldırım ve Bahçeli, daha önce 17 Ekim, 10 Kasım, 1 Aralık, 25 Aralık tarihlerinde bir araya gelmiş, 1 Aralık’taki görüşmenin ardından ortak basın açıklaması da yapılmıştı. Yıldırım, Bahçeli ile ayrıca TBMM’deki makamında 5 Aralık’ta 10 dakikalık kısa bir görüşme daha yapmıştı. İki lider en son olarak da 12 Ocak’ta Meclis’te yaşanan kavganın ardından Başkanlık Divanı makamında görüşme gerçekleştirmişti.

Durduramayacaklar

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından açıklamalarda bulundu. Bahçeli, 8-9 Şubat 1969’da milletin temiz sinesinden üç hilal sancağının tıpkı güneş gibi doğarak yükseldiğini belirterek, 48 yıl önce MHP’nin ebedi yürüyüşüne başladığını ifade etti. “Milliyetçi Hareket Partisi, kaynağını Ötüken’de bulmuş, anlamını Türk-İslam ülküsünde görmüş bir Türk destanı, akıl ve ahlak burcudur” görüşünü paylaşan Bahçeli, şunları kaydetti:“Dile kolay, tam 48 yılı geride bıraktık. Acılarla, şehadetlerle, yüksek bir fedakarlık ve anıtlaşmış aidiyet gururuyla on yılları göğüsledik. Kendi yolumuzu kendimiz açtık, engelleri gün gün aştık. Sürekli ufuk ötelerini düşünerek, bir adım ötesini düşleyerek bugünlere geldik. Mağduriyetler imanımıza çarptı, mahkumiyetler heyecanımıza çarpıldı. Eziyet, işkence, ihanet ve yokluklar duruşumuzla dağıldı, parçalandı. Ülkücü olmanın zor, ülkücü kalabilmenin daha zor olduğunu bilerek ülkülerimizi sevda, ülkemizi bayrak, Türklüğü yıkılmaz kale bildik.

‘Başaramaz’ dediler, güldük geçtik. ‘Yenilir, yılarlar’ dediler; hiç oralı olmadık. Biliyorduk, kutlu davada erimek herkesin harcı değildir. Varlığımızı Türklüğün bekasına adadık. Dedem Korkut olduk söz söyledik, akıncı olduk serhatlardan parladık, destan olduk yıllarca anlatıldık. 48 yıldır onurla, milletimizle omuz omuza var oluşumuzun kavgasını veriyoruz. 48 yıldır nice badirelere uğradık. Ama hiçbir tuzak, kumpas, hain emel, işbirlikçi niyet bizi durduramadı. Bundan sonra da durduramayacaktır.”