Türkiye'den KKTC'ye su temin edilmesini öngören ve "asrın projesi" olarak adlandırılan projenin Anamur ayağındaki açılışı başladı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu da katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI
Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. Bugün de Akdeniz'in altında benzer bir başarının şahitliğini yapmak üzere buradayız. Bu millet, karadan gemileri yürüttü. Bu millet boğazın altından Marmaray'ı inşa etti. Bu millet, şimdi Anamur'dan Kuzey Kıbrıs'a yine denizin altından 107 kilometrelik, hamdolsun su naklini gerçekleştiriyor. Bu millet, önümüzdeki yıl Avrasya tünelini yine boğazın altına inşa ediyor. Bu millet bir olursa, iri olursa, beraber olursa, kardeşçe yürürse, hep birlikte Türkiye olursa aşamayacağı hiçbir engel yoktur.
Başbakanlığımız döneminde başlattığımız çalışmaları, işte bugün sonuca ulaştırıyoruz. Biz de Türkiye'den suyu aldık getirdik, Kıbrıs'la buluşturduk. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık yarım asır boyunca içme suyu ve tarımsal sulama suyu sıkıntısı çekmeyecek
Terörle kimlik siyaseti yapmak suretiyle Allah için bu yatırımlar yapılabilir mi? Sokak aralarına, caddelere, belediyelerin iş makinelerini kullanmak suretiyle, hendek açanlarla millete hizmet gider mi? Soruyorum sizlere. İşte 1 Kasım bunun değerlendirileceği gündür, bunu hatırlatmak istiyorum. Onun için görevimizin ne denli ağır olduğunu bilmeniz lazım
Bu millet her şeyi yapar yeter ki iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olalım. Hep birlikte aşamayacağımız şey yoktur
1 Kasım çok önemli, kardeşliğimize gölge düşürmek isteyenlere gerekli cevabı vereceksiniz…
Unutmayın eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri. Hiç bir eseri olmayana ne değeri vereceğiz? Türkiye'yi hizmet siyasetinjde uzaklaştırmaya yönelik her çaba bir darbedir. Türkiye ne zaman büyüme, güçlenme yoluna girmişse önüne hemen bir takım engeller çıkartılmıştır. Kimi zaman darbelerle, kimi zaman sosyal çalkantılarla milli hedeflerinden uzaklaştırılmıştır. kendi iklimimizde halledebileceğimiz sorunlar bir takım güçler tarafından kanatılarak derinleştirilmek istenmiştir.
Milletimizin desteğiyle provokasyonları geride bıraktık. İstismar edilen sorunların çözümü için adımlar attık. Terör meselesini milletimizin gündeminden çıkarmak için samimimi mücadele verdik. Her türlü riski alarak demokratik reformları hayata geçirdik. Asırlık sorunları kısa sürede çözmek mümkün olmuyor. Son terör saldırılarının amacının güçlü Türkiye'ye engel olmak olduğunu biliyoruz.
'SİVAS OLAYLARINDA NEDEN İSTİFA ETMEDİNİZ?'
Siyasi partilerin terörle mücadele konusunda birlikteliği sağlayamıyoruz. Kardeşlerim ne diyorlar şu bakan istifa etsin bu bakan istifa etsin. Peki bu ülkede Sivas olayları olduğunda kim vardı? Maraş olayları olduğunda iktidarda kim vardı? O zaman niye istifa istemediniz? Bakanların istifasını istemek demek ülkenin yönetilememesini istemektir.
Karşımızdaki sorun artık siyasi farklılıklarımızı bir kenara bırakarak tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet ilkeleri etrafında bir araya gelmemizi zorunlu kılıyor.
Halkın oyuyla seçilmiş Cumhurbşakanı olarak işte bu kararlılığın temsilcisi olmaya çalışıyoruz.
'KUZU KUZU GELECEKSİNİZ'

Önce 'biz oraya gitmeyiz' diyorlardı. Ama daha sonra 'çağrılırsak gideriz' demeye başladılar. Zaten eninde sonunda bunu yapacaksınız, kuzu kuzu geleceksiniz, başka çareniz yok. Buradan tüm siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, milletimizin her bir ferdine samimi bir çağrıda bulunuyorum: Gelin bu zor günlerinde ülkemize hep birlikte sahip çıkalım. Terörün karşısına hep birlikte dikilelim. Bölgemizde sahnelenen oyunu hep birlikte bozalım
Bugün milli duruş sergileyemenler tarihe boynu bükük bir duruş bırakacaktır. Asker, polis, korucu, vatandaş olarak verdiğimiz her bir kayıp yüreğimizi kor gibi yakıyor. Terör olaylarında hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.
Maalesef bazı siyasiler terör mağdurlarıyla ilgili geçmişte çıkardığımız bir yasal düzenleme var. bu şu kişi olabilir bu kişi olabilir. 4 madde altında bazı yardımlar yapılıyor. Bunun şehitlerle alakası yok. Şehitlerle ilgili yardım dizisi 45 başlığı buluyor. Bazı siyasiler bunu istismar ederek güya hükümeti yıpratmak istiyorlar. Başbakanlığım döneminde bu yasa çıktı. Terörle mücadelede mağdurlar yok mu? O gün bunların hiç birini konuşmayanlar şimdi bunları da şehitler sınıfında soktular diyerek bir kampanya yürütüyorlar. Samimi olalım, dürüst olalım. Bu samimiyet olmazsa samimiyetsizlik ı insanları bir gün vurur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından halkı 'Rabia' işaretiyle selamladı. Erdoğan ile Davutoğlu, daha sonra ayrı helikopterlerle Mersin'in Anamur İlçesi'ne gitti.