Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın toplantısında konuştu. Fırat Kalkanı Herekatı'nın 29 Mart 2017 tarihi itibariyle bittiğini söyleyen Kalın, "2 bin 100 kilometrekarelik alan terörden temizlendi.Türkiye buradaki güvenlik risklerine ilgisiz kalacak ya da burada angaje  olmayacak gibi bir mana çıkartılmamalı?" dedi.

"Avrupa ülkeleri açıkça 'hayır' kampanyasına taraf oluyorlar" diyen Kalın'ın açıklamalarının satır başları şöyle:  16 Nisan referandumu için 7 ülkede vatandaşlarımız oy kullanıyor. Almanya ve Hollanda'daki hadiselerden sonra sandıklara katılım daha da önemli. Vatandaşlarımız en güzel cevabı sandıkta verecek. Sandıklara çok ciddi bir ilgi var.

BÜYÜME RAKAMI SEVİNDİRİCİ ORAN 

Ekonomi ile ilgili önemli bir veri açıklandı. Beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleşti. Dünyanın büyük ekonomilerine baktığınız zaman bunların genelde yüzde 2'nin altında olduğu dikkate alındığında gerçekten çok sevindirici bir oran. 2016'da yaşadıklarımızı dikkate aldığımız zaman bu rakamların dikkat çektiğini belirtmek gerekiyor. Kanlı bir darbe girişimini püskürttük, terörle mücadele, Fırat Kalkanı devam ederken.Terörle mücadelede son dönemdeki operasyonlar çerçevesinde çok önemli mesafeler kaydedildi. 

İSRAİL'DE EZANIN YASAKLANMASI  

İsrail'de hoporlörle ezanı yasaklama sürecinin devam ettiğini görüyoruz. Bu konudaki endişelerimizi diplomatik kanallardan ifade ettik. Böyle bir uygulama yapılması halinde bu kutsal topraklarda Ezan-ı Muhammedi'nin yasaklanması anlamına gelecektir ki, bunun kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Bu  aynı zamanda İsrail topraklarında yaşayan Filistinliler, Müslümanlar, diğer  Araplar için de kabul edilemez bir durumdur. Umarız İsrail bu hatasından en kısa  sürede vazgeçer. Bu yasağın gece sessizliği ya da huzuruyla alakası yok. Ezan-ı  Muhammedi dünyanın hiçbir yerinde hiç kimseyi rahatsız etmez. Bu yasa tasarısını  getirenler de bundan rahatsız olmasınlar. Çünkü Ezan-ı Muhammedi barışa, selama,  huzura davettir. Umarız bu hatalarından en kısa sürede dönerler.

FIRAT KALKANI HAREKATI

Fırat Kalkanı Herekatı 29 Mart 2017 tarihi itibariyle bitti. 2 bin 100 kilometrekarelik alan terörden temizlendi. Terörle mücadelede son dönemdeki operasyonlar çerçevesinde çok önemli mesafeler kaydedildi. Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından,  Türkiye buradaki güvenlik risklerine ilgisiz kalacak ya da burada angaje  olmayacak gibi bir mana çıkartılmamalı. Tam tersine şu anda fiilen de bu  bölgedeki güvenlik tedbirlerimiz en üst düzeyde devam etmektedir.Başından beri Suriye'nin toprak bütünlüğü içinde terör sorununu çözmekti. Bundan sonra alınacak tedbirler ve benzeri adım tabii planlanır. Bununla ilgili açıklamayı TSK yapar. Zatan mücadele sahada devam ediyor. Burada bizim nihai hedefimiz bu terör belasından hem bizim sınır bölgelerimizde yaşayanların hem Suriyelilerin kurtarılmasıdır.

BARZANİ'NİN REFERANDUM KARARI 

 Biz bu konuyu daha önce Kürt bölgesel yönetimi yetkilileriyle çeşitli vesilelerle konuştuk. Biz bunun yanlış bir karar olacağını düşünüyoruz. Hele ki şu konjonktürde, hem DEAŞ ile mücadele hem PKK ile mücadele bağlamında, güvenlik risklerinin hat safhada olduğu bir döneme bunun gündeme getirilmesini doğru bulmuyoruz. Ayrıca Irak'ın etnik, mezhebi çizgilerle atılan adım Irak'la sınırlı kalmaz, bunun bedelini herkes öder. Umarımız bu bölgede daha rasyonel ve bölgenin hassasiyetlerini dikkate alan bir değerlendirmeye girerler.

KERKÜK'E BAYRAK ÇEKİLMESİ 

Biz bunun da yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Bunu ilgili  makamlara da ilettik. Bu sadece Kerkük civarında değil, bütün Irak sathında,  başka bölgelerde etnik temelli veya başka gerekçelerle yeni gerginlik alanlarının  doğmasına neden olur. Beklentimiz oradaki yetkililerin bu uygulamadan bir an önce  vazgeçmeleridir. Dışişleri Bakanlığımız da açıklama yaptı. 

ABD DIŞİŞLERİ BAKANIN ZİYARETİ

ABD Dışişleri Bakanı hem sayın Cumhurbaşkanımız hem sayın Başbakanımız tarafından kabul edildiler. Daha sonra Dışişleri Bakanımızla görüştüler. FETÖ elebaşının iadesi konusu gündeme geldi. Amerikalılar bize bu konuyu gündeme getirdiğimizde bunun bir hukuki süreç olduğunu söylüyorlar. Biz de onlara, biz de size birçok belge verdik diyoruz. Amerikan bakanı umarım hassasiyetlerimizi kaygılarımızı iyi anlamış bir şekilde ülkesine dönüyordur. FBI'nın ABD'de FETÖ'nün okulları hakkında bazı araştırmalar yaptığını biliyoruz. Bu konuda atılması atılan adımları bekliyoruz.

ABD'NİN ESAD ÇIKIŞI 

Suriye'de baştan beri siyasi çözümü ifade ettik. Binlerce insan bir katil devlet tarafından adeta yok edildi. Biz baştan beri DEAŞ ve Esed rejiminin savaşın iki canavarı olduğunu ve birbirlerini beslediklerini ifade ettik. Şu anda hem Astana hem Cenevre bağlamında yürüyen bir süreç var. İki süreçte de varız ve destekliyoruz. Bu konuda yürüttüğümüz çok yoğun bir demokrasi var. Bu kadar savaş suçu işlemiş, kimyasal silah kullanmış bir kişinin orada kalacağını varsaymak gerçeklerle bağdaşır bir durum değildir. DEAŞ'la mücadeleyi öne çıkarıp oradaki rejimi yok saymak kanın uzun süre akması anlamına gelecektir. 

HOLLANDA İLE İLİŞKİLER

Hollanda'da yaşananları hep birlikte gördük. Ne tür uygulamaların yapıldığını gördük. Bizim beklentimiz Hollanda makamlarının bu konuda sorumluluk alarak yapıcı adımları atmaları. Bizim Hollanda ile 400 yıllık ilişkimiz var. Onların da bir seçimleri vardı, tamamlandı ve bitti. Orada aşırı sağın ve popülist hareketlerin güç kazandığını gördük. Umarız şu anda hükümeti kuracak yetkililer ders alıp yapıcı adımları atar.

ADİL ÖKSÜZ'ÜN ABD KONSOLOSLUĞU TARAFINDAN ARANMASI 

 ABD'nin İstanbul  Başkonsolosluğunca telefonla aranması) Bu kişinin aranan bir isim olduğu  bilindiği halde, ismi geçtiği halde, çünkü yaklaşık bir hafta sonra, altı gün  sonra aranıyor bu kişi, bütün bunlar olup biterken, böyle bir telefonla aramanın  olmasını nasıl izah ediyorlar? Yani yapılan açıklamayı biz çok tatminkar  bulmadık. Bunun herhalde detaylarını biraz daha ortaya koymaları gerekir diye  düşünüyoruz.