Darbe girişiminin ardından, TSK’da doğrudan Genelkurmay Başkanı’na bağlı çalışan ve ‘J başkanı’ olan 6 korgeneralden 4’ü tutuklanmıştı. Bu isimlerden Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Salih Ulusoy, ifadesinde şunları söyledi:

BATI’NIN PARMAĞI: Bu olayın içinde Batı ülkelerinin parmağı olduğunu düşünüyorum ancak bunu NATO üzerinden değil gizli servisler üzerinden gerçekleştirmişlerdir. Askeri darbeden haberdar olmadığım için görevimden darbe sonrası istifa etmek için dilekçe yazdım. Daha önceden fark etmem gerekirdi. Mehmet Dişli, Fethullah Gülen grubuna kendini yakın hisseder. Mehmet Partigöç bu işi planlamış olabilir.

CİDDİYE ALMADIM: Olay günü saat 20.40’ta Karargâh’tan ayrılıp kız kardeşimin evine yemeğe gittim. Emir astsubayım aradı. Çatışma çıktığını, Genelkurmay’da herkesi tutukladıklarını, beni aradıklarını, görünmememi ve yerimi belli etmememi söyledi. Söylediklerini ciddiye almadım. Buradan başka yere geçerken uçaklar üzerimizden alçak uçuş yapmaya başladı. Vahim bir olay olduğunu o zaman anladım. Saat 23.30’da Genelkurmay’a gitmek üzere yola çıktım.

‘O ARTIK YOK’: Genelkurmay’a yaklaştığımızda nizamiyeden ateş edildiğini gördüm. Emir astsubayını aradım. Karargâh’takilerin silah ve emniyet görevi verdiklerini söyledi. Karargâh’a gittiğimde komutanın odasında Mehmet Partigöç ve Sinan Sürer Amiral vardı. Genelkurmay Başkanı’na ne olduğunu sordum. Havacı Yarbay “O artık yok. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.

İKİNCİ BALYOZ SÖYLENTİSİ: Bu darbe girişiminin altında yatan sebep, TSK içerisindeki tuğgeneral düzeyinde bulunan askeri personelin endişesidir. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 2’si amiral toplam 6 denizci subay hakkında bir soruşturma başlattı. Soruşturma, ordu içinde ikinci bir Balyoz olduğu şeklinde söylentilere yol açtı. FETÖ savcıları ile Savcı Bato (İzmir Başsavcıvekili Okan Bato) arasında fark olmadığını söylemeye başladılar. Bu tutuklamalar infial oluşturdu.

DARBEYİ GÜLENCİLER YAPTI: FETÖ’cü tuğgeneraller, sıranın kendilerine geleceği endişesiyle askeri darbeyi erkene almış olabilirler