TBMM darbe ve Muhtıraları Araştırma komisyonu darbe ve muhtıra dönemlerinde başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapan Süleyman Demirel’i dinleme kararı almaya hazırlanıyor.Baş, Meclis’te gazetecilerin 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nda dinleneceğine ilişkin sorularını cevaplandırdı. Baş, kurulan alt komisyonların dinleyecekleri kişileri, araştıracakları konuları ve dönemleri tespit edip üst komisyona getireceklerini ve tartışmaların da üst komisyonda olacağını ve kararların burada alınacağını belirtti. Demirel’in dinlenmesi ile ilgili henüz bir karar verilmediğini belirten Baş, “Ben sadece Süleyman Demirel’le ilgili olarak 1971 muhtırasında dönemin başbakanıdır, 80’de başbakandır, 28 Şubat döneminde cumhurbaşkanıdır. Elbette tanıklığı çok önemlidir. Kendisinin bu konudaki görüşlerini almak, dinlemek gerekir diye düşünüyorum, dedim. Ama verilmiş bir karar söz konusu değil. Kararlarımızı verdikçe sözcümüz kanalıyla sizlerle paylaşacağız” dedi.

Bir gazetecinin ‘27 Nisan e-muhtırasının da komisyonda araştırılması tartışmalardan sonra kabul edildi’ sözleri üzerine Baş, şunları söyledi:

“Tartışmalardan sonra kabul edilmedi. O hep kabul edilmişti. Hep zabıtlarımıza geçmişti. Tutanaklarımız mevcut. Dolayısıyla bunun farklı bir şekilde yansıtıldığını düşünüyorum. ‘27 Nisan e-muhtıradır’ dedik. Sonuçları itibariyle siyasal ve hukuki anlamda hükümetin dik ve dirayetli duruşuyla, sonuçlarının gerçekleşmesi anlamında akim kalmıştır dedik. Ama ‘araştırma konusu olmasın’ demedik. Sadece Mecliste komisyonumuzun aritmetiği açısından 3 tane alt komisyon kurabiliyorduk ve biz ‘28 Şubat’, ‘71 muhtırası ve 60 ihtilali’ ile ‘80 ihtilali’ olmak üzere üç ayrı alt komisyon kurduk. 27 Nisan e-muhtırasını 28 Şubat sürecinin devamı olarak incelenmesi gereken bir husus olduğunu kayda geçtik. Burada bir ihtilaf yoktu. Ama benim orada yaptığı şu oldu; ‘bunun ismen geçmesini mi istiyorsunuz?’ diye itiraz eden üyelere sorduk. ‘Evet’ dedikleri zaman da, ‘tamam o zaman bunu ismen tekrar geçirelim’ dedik.”

Komisyonda, ‘CHP altında kalır’ şeklinde bir ifade kullandığına ilişkin haberlerin yansıdığının hatırlatılması üzerine Baş, “Ben bütün komisyon tartışmalarını, Mecliste kendi aramızda yaptığımız iç toplantılardaki tartışmaları kamuoyuyla paylaşmıyorum” karşılığını verdi.