Davutoğlu, Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir Abdullah Al-Kırbi ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı.

Kırbi, burada yaptığı konuşmada Davutoğlu'nun ziyaretinin Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) başlattığı girişimin ikinci ayağı olan ulusal diyalog sürecinin başlayacağı kritik bir dönemde yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin Yemen'deki kalkınma programlarına ve projelerine destek sağladığını ifade eden Kırbi, görüşmede, kalkınma, ekonomi ve siyasi işbirliği ile bölgesel konuların ele alındığını kaydetti.

Kırbi, bölge ülkelerine karşı yapılan her türlü dış müdahaleye karşı durmak ve Arap Baharı devrimlerinin başarıya ulaşması için nelerin yapılabileceği konularını da görüştüklerini söyledi.

Davutoğlu ise, Yemen'in tarihi bir dönemden geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Bu tarihi dönemde Yemen'in başarısını Türkiye'nin başarısı olarak görüyoruz. Türkiye bu tarihi süreçte bütün imkanlarıyla Yemen'in yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir. Yemen bu geçiş sürecini başarıyla tamamlarsa sadece Yemen halkı için güzel bir gelecek vaadetmiş olmayacak. Aynı zamanda bölgedeki yeni demokrasiler için de çok güzel bir örnek teşkil edecek.''

Yemen'deki ulusal diyalog sürecinin başarıyla yürütülmesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bu çerçevede bütün Yemenlilerin diyalog sürecine aktif katkıda bulunarak Yemen'in toprak bütünlüğü ve refahı konusunda birlikte çalışmalarını istedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Yemen için 100 milyon dolar taahhütte bulunduğunu anımsatarak, bu miktarın Yemenlilere iş imkanları ve istihdam oluşturması için planlandığını kaydetti.

Kendisiyle birlikte 150 iş adamının Yemen'e geldiğini belirten Davutoğlu, onları Yemen'de yatırım yapmaya teşvik ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin Hudeyde'de bir organize sanayi bölgesi kurmayı planladığını, TİKA'nın da birçok ekonomik kalkınma programını yürüteceğini bildiren Davutoğlu, Türk Hava Yolları'nın Sana dışında ekim başında Aden'e de haftada dört kez uçuşa başladığını söyledi.

Davutoğlu, bir soru üzerine Yemenle ekonomik ilişkileri en üst düzeye çıkarmaya kararlı olduklarını, geçen yıl 320 milyon dolar olan dış ticaret hacminin 400 milyon doları geçeceğine inandığını kaydetti.

-Suriye'deki durum-

Suriye'deki duruma ilişkin bir soruyu yanıtlarken Yemenli bakan Kırbi, ''Suriye'deki bugün yaşanan durum ne İslami, ne insani, ne milli, ne de dini olarak kabul edilebilir'' dedi.

Kurban Bayramı esnasında ateşkesin gerçekleşmesi ve bayramdan sonra da devam etmesini dilediklerini ifade eden Kırbi, böylece BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'ye çatışmalara son verecek mekanizmalar belirlemesi için zaman sağlanacağını kaydetti.

Kırbi, Türkiye, Mısır, İran ve Suudi Arabistan'dan oluşan dörtlünün bu fırsatı değerlendirip İrahimi'ye destek olarak Suriye'yi bugünkü durumundan çıkarıp istikrara kavuşturmasını ümit ettiğini de söyledi.

-Faruk Şara-

Yemen modelinin Suriye'de uygulanıp uygulanamayacağına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, her ülkenin kendine has şartları olduğunu ancak Yemen tecrübesinin de bazı ilhamlar, işaretler verebileceğini belirtti.

Davutoğlu, ''Suriye rejiminin artık bu zalimce tutumlarını öncelikle durdurması lazım ki birçok konu konuşulabilir hale gelsin'' dedi.

Suriyeli devlet adamlarından Faruk Şara'yı geçiş sürecine liderlik edebilecek kişiler arasında önermesine ilişkin soru üzerine Davutoğlu, Şara ismini baskılara ve zulme karışmamış önemli devlet adamlarının da roller üstlenebileceğine işaret etmek için zikrettiğini söyledi.

Bunun bir örnek olduğuna işaret eden Davutoğlu, nihai olarak ne olacağına Suriye halkının karar vereceğini kaydetti.

-ulusal diyalog toplantısı-

Yemen'deki ulusal diyalog toplantısına Yemen'deki bazı grupların katılması konusunda arabulucu olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, Türkiye için Yemen'in bütünlüğünün önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

''Bütün siyasi akımlarının siyasi diyalog sürecine katılarak görüşlerini orada ifade etmeleri en doğru olanıdır diye düşünüyoruz. Ulusal diyalog toplantıları, kongreleri herkes o masa etrafında olduğunda başarılı olabilir. Onun için biz buradan herkesi ayrım gözetmeksizin ulusal diyalog toplantılarına katılmaya davet ediyoruz. Bu konuda Türkiye'nin üzerine de bir şey düşerse elimizden geleni de yapmaya hazırız.''

Son haftalarda Yemen Cumhurbaşkanı'nın İran'ın Yemen'in içişlerine müdahale ettiğini söylediğinin hatırlatılarak, bu konuda Türkiye'nin ne düşündüğünün sorulması üzerine Davutoğlu, Yemen'in çok başarılı bir geçiş süreci yaşadığını, İran dahil bütün bölge ülkelerinin bu sürece pozitif katkı yapmaları gerektiğini kaydetti.

Önemli olanın burada Yemenlilerin hiçbir ayrım gözetmeksizin bir bütün halinde hareket etmesi olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Bölge ülkeleri olarak bize düşen görev bu birlikteliği teşvik etmektir. Ayrılıkları değil'' dedi.

-Türkiye-İran ilişkileri-

Türkiye ile İran'ın Suriye konusunda farklı politikalar izlemelerinin probleme neden olup olmadığının sorulması üzerine, iki ülkenin köklü ve kapsamlı ilişkilere sahip olduğunu, görüş farklılıklarını da karşılıklı olarak açık bir şekilde paylaştıklarını söyledi.

Davutoğlu, ''İran'ın özellikle Suriye yönetimi üzerindeki etkisini de kullanarak bu katliamları durdurması yönünde çaba sarf etmesini bekliyoruz. Bu konuyu da kendilerine iletiyoruz'' dedi.

-Nobel ödüllü Karman-

Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli Tevekkül Karman'a Türk vatandaşlığı verilmesi ve Türk vatandaşlığının Türk asıllı Yemenlilere verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine Davutoğlu, kendileri için Türkiye kökenli olsun olmasın Yemenliler arasında hiçbir farkın bulunmadığını söyledi.

Tek tek müracaatlar olduğunda değerlendireceklerini belirten Davutoğlu, Karman'ın sadece Yemen'in değil bütün Ortadoğu'nun, bütün İslam dünyasının onur meselesi olduğunu söyledi.

Davutoğlu, ''Bizim için de onur meselesidir Nobel ödülü alması. Böyle bir onuru paylaşmak için biz kendisine teklif ettik o da kabul etti'' dedi.